ČRo Plus: Summit lídrů EU o víceletém rozpočtu

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vladimír Bartovic byl ve čtvrtek 10. prosince hostem vysílání stanice Český rozhlas Plus. V rozhovoru mluvil zejména o summitu lídrů EU, kteří jednali o víceletém rozpočtu.

Otázka moderátora: Můžete prosím přiblížit o co se vlastně teď na evropské úrovni hraje? A o co jde Polsku a Maďarsku? Co je z pohledu vlád těchto dvou zemí kamenem úrazu?

Vladimír Bartovic: Jedná se o nejdůležitější rozhodování v rámci Evropské unie. Rozhodování o penězích, jakým způsobem se budou čerpat peníze v následujících sedmi letech z rozpočtu Evropské unie a nejen to. Teď se mimořádně jedná i o to, jakým způsobem se budou čerpat peníze ze záchranného fondu ve výši 750 miliard Euro, který Evropská unie přijala v důsledku koronavirové krize, aby obnovila růst Evropské unie, obnovila ekonomiky členských států. Polsku a Maďarsku se nelíbilo, že se členské státy domluvily, že propojí čerpání peněz z evropského rozpočtu s otázkou dodržování základních práv v rámci EU. To znamená dodržováním principů právního státu. Zejména se jedná o otázky: boj proti korupci, přístup k soudům, práva na nezávislé informace atd. Jim se to nelíbí, protože jsou dlouhodobě kritizováni ze strany jak evropských institucí, evropského parlamentu, evropské komise tak některých dalších členských států a pro nedostatky v této oblasti, zejména když mluvíme o soudnictví, o jejich snaze dostat je pod politickou kontrolu soudy, které mají být nezávislé. Ta argumentace je, že když EU rozděluje peníze, které přispívají všichni daňoví poplatnicí, tak má právo na to, aby tyto peníze nebyly zneužity, aby příjemci těchto peněz měli svobodný přístup k soudům a mohli se bránit proti nějakému případnému zneužívání.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde. Začátek je v 9 hod 10 min. 

#Summit #Polsko #Maďarsko

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org