POZVÁNKA: Rok české evropské politiky – jak jsme byli úspěšní?

Srdečně Vás zveme na debatu s názvem "Rok české evropské politiky – jak jsme byli úspěšní?" pořádanou Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM, ve které budou naši hosté hodnotit dosavadní roli České republiky v evropské politice v roce 2020. Debatu budete moct sledovat v úterý 8. listopadu od 17:30 online na našem Facebooku.

Končící rok 2020 byl především ve znamení boje s pandemií COVID-19, která z velké části zabrala mediální prostor. Na úrovni Evropské unie se však řešila řada dalších důležitých otázek. V první řadě byla ustanovena nová Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyenovou. Podařilo se v zásadě dosáhnout dohody mezi vedoucími představiteli členských států Evropské unie o novém dlouhodobém rozpočtu na období 2021 – 2027. A to i přes probíhající blokaci přijetí rozpočtu ze strany Maďarska a Polska kvůli podmínce dodržování principů právního státu. Dále Evropská komise představila nový Evropský pakt o migraci a azylu a došlo také k přijetí nových klimatických závazků.


Jaká byla role České republiky v těchto klíčových otázkách na evropské úrovni v roce 2020? Byli jsme úspěšní v prosazování našich zájmů v Evropské unii? Jak vypadala česká evropská politika v roce 2020? Ve kterých tématech jsme zaznamenali největší úspěchy? A naopak, ve kterých oblastech jsme nebyli zcela úspěšní? Co by bylo dobré zlepšit do budoucna, abychom byli ještě více vidět na evropské úrovni?

Na tyto a další otázky Vám odpoví: 

Ondřej Benešík, předseda, Výbor pro evropské záležitosti Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
Irah Kučerová, akademička, Institut politologických studií FSV UK, Fakulta sociálních věd UK
Kateřina Šafaříková, novinářka, Týdeník Respekt


Debatu bude moderovat Vít Havelka, EUROPEUM Institute for European Policy.

Diskuzi můžete sledovat živě na facebooku Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem na stránce události.

#EU #Evropská komise #rozpočet

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org