Polský potratový zákon: dopady na evropskou integraci a transatlantickou spolupráci

Ve svém blogovém příspěvku Magdalena Rubin pojednává o polském potratovém zákoně a jeho dopadech na evropskou integraci a transatlantickou spolupráci.

Dne 22. října padl ze strany polského ústavního soudu velmi kontroverzní rozsudek ve věci potratového zákona. Zákon o plánování rodiny do teď zakazoval potraty až na výjimky, kterými bylo otěhotnění z důvodu znásilnění nebo incestu, ohrožení zdraví nebo života matky a podezření na vážné poškození plodu. Výjimka týkající se právě poškození plodu byla ústavním soudem nyní označena za protiústavní.

Svým rozhodnutím tak ÚS znemožnil provedení potratu v 98 % případů. Statistiky z roku 2019 totiž ukazují, že v Polsku bylo provedeno 1110 legálních potratů, z čehož 1074 bylo provedeno právě z důvodu poškození plodu.

Ústavní soud se ve svém rozhodnutí odvolává na článek 38 polské Ústavy, který říká: “Polská Ústava zaručuje právní ochranu života každému člověku”. Ústavní soud již dříve přijal rozhodnutí, že plod se stává člověkem již od momentu početí.

Celý článek si můžete přečíst zde

#Polsko #transatlantická spolupráce #Evropská integrace



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org