POZVÁNKA: EU± // Evropský rozpočet

Rádi bychom Vás pozvali na další debatu z formátu EU±, tentokrát na téma evropského rozpočtu. Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany. Budete ji moct sledovat online v pondělí 23. listopadu v 18:30 na našem Facebooku.

Na konci tohoto roku končí dlouhodobý evropský rozpočet 2014-2020, a tedy od 1. ledna by měl začít nový, který byl před dvěma týdny definitivně dohodnut EP a členskými státy. Součástí nového rozpočtu by měl být i velký záchranný balík 750 miliard €, jehož účelem je pomoci evropským ekonomikám zotavit se z koronavirové krize.


Problém je ale v tom, že plán musí být ještě jednomyslně odsouhlasen představiteli členských států, ale tři členské státy – Slovinsko, Maďarsko a Polsko – nejsou ochotny se pod kompromis podepsat. To v praxi znamená, že Evropské unii hrozí po 1. lednu rozpočtové provizorium.
Co to znamená v praxi? Jaké dopady to může mít na Českou republiku? Co by mohlo odpor Polska a Maďarska zlomit tak, aby EU mohla začít nový rozpočet od nového roku implementovat? Proč Polsko a Maďarsko finální dohodu blokují? A je možné tyto země obejít?

Diskutovat budou:

• Ing. Michal Částek, Ph.D. – ředitel odboru EU, Ministerstvo financí ČR
Viktor Daněk – bruselský zpravodaj, Český rozhlas


Debatu bude moderovat Vít Havelka, výzkumný pracovník EUROPEUM Institute for European Policy.
 

Akci budeme vysílat živě na facebookových stránkách EUROPEUM Institute for European Policy a Katedra evropských studií IMS FSV UK. Své dotazy můžete našich hostům pokládat v komentářích pod videem nebo již nyní na na stránkách události.

#evropský rozpočet #Maďarsko #Polsko

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org