KOMENTÁŘ: Americké volby - Optimistický pohled na nejhorší možný scénář

Christian Kvorning Lassen zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM komentuje americké prezidentské volby.

Výsledky amerických voleb budou do poslední chvíle nejasné a rozhodovat tak budou korespondenční hlasy. Ačkoliv byl tento scénář během pandemie koronaviru nanejvýš očekávaný, byl také tím nejhorším možným. Trump totiž legitimitu korespondenční volby dlouhodobě zpochybňuje, a to i přes absenci jasných důkazů o podvodech.

Stejně jako v roce 2016 jsou klíčovými bojišti státy Pensylvánie (20 volitelů), Michigan (16) a Wisconsin (10), přičemž o výsledku rozhodou korespondenční hlasy. V době psaní tohoto článku Pensylvánie sečetla 700 000 z 2,5 milionu hlasů zaslaných poštou, ze kterých Biden získal 71,7 % a Trump 21,3 %. Michigan sečetl 425 000 z 2,48 milionu hlasů, Biden zde zatím získal 65 % hlasů a Trump 33 %. Ve Wisconsinu stále zbývá sečíst 1,3 milionu korespondenčních hlasů. Pokud by se vyplnil odhad, podle kterého Biden získá dvě třetiny veškerých korespondenčních hlasů, stal by se jasným vítězem voleb, což dává Bidenovu táboru důvod k optimismu.

Celý článek si můžete přečíst zde nebo pomocí PDF vpravo na této stránce.

#USA #Prezidentské volby

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org