ČT24: Jednání o obchodních vztazích mezi EU a Británií

Ředitel našeho Institutu Vladimír Bartovic poskytl pro zpravodajský kanál ČT24 komentář týkající se vyjednávání podmínek obchodních vztahů mezi EU a Velkou Británií. Tato jednání by se měla ukončit do konce roku 2020, pokud se tak nestane, obchodní vztahy budou probíhat dle podmínek Světové obchodní organizace.

"Obě strany si budují pozice a tlačí na tu druhou aby ustoupila, ale pořád je ještě čas na domluvu. Jsou dvě nejspornější témata, jedno se týká toho, jestli Británie bude muset dodržovat pravidla Evropské unie týkající se třeba státní pomoci. V případě, že nebude přímo respektovat  pravidla Evropské unie, tak by se měla zavázat, že její pravidla budou podobná, a nebo budou mít stejný efekt. To Británie odmítá a chce si určovat svá pravidla nezávisle na Evropské unii. Druhým sporným bodem je otázka rybolovu, jsou to otázky jako kolik ryb mohou firmy pod evropskými vlajkami v britských vodách ulovit."

Celý komentář si můžete poslechnout zde.

 

#brexit

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org