REPORT: Prague Climate Talks: Klimatická změna: může sjednotit rozdělenou společnost?

Dne 17. září 2020 se uskutečnila třetí letošní online debata z cyklu Climate Talks. Tématem debaty byl společenský rozměr změn klimatu v českém kontextu.

  • Třetí letošní debata z cyklu Prague Climate Talks proběhla online ve čtvrtek 17. září od 17:00. Tento projekt je organizován Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s pražskou pobočkou Heinrich-Böll-Stiftung a pod záštitou Informačního centra OSN v Praze.
  • O společenském rozměru změn klimatu a klimatických politik diskutovali Matěj Stropnický, novinář a expředseda Strany zelených, Michaela Trtíková Vojtková, STEM Ústav empirických výzkumů a Petr Doubravský, spoluzakladatel Fridays for Future v České republice. Debatu moderovala Kateřina Davidová z Institutu EUROPEUM.
  • Záznam debaty je dostupný na facebookové stránce Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Michaela Trtíková Vojtková na úvod potvrdila, že z průzkumů veřejného mínění opakovaně vyplývá, že Češi přírodu milují a chtějí se o ní starat, avšak jsou neradi, pokud je to stojí něco navíc. Matěj Stropnický poté pokračoval v zamyšlení nad tím, jak velkou roli hraje v české veřejné debatě hlas prezidenta, a že u nás dlouhodobě v této debatě převažuje klimatický skepticismus. Petr Doubravský k tomu dodal, že česká média nedokáží téma správně uchopit, a veřejnost si tak nespojuje změnu klimatu se starostí o přírodu.

 

Celý report si můžete přečíst pomocí tlačítka PDF vpravo.

 
 

 

 

#klimatická změna #společnost #report

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org