POZVÁNKA: EU± // Jak by měla EU reagovat na situaci v Bělorusku?

Již několikátým týdnem probíhají masivní protesty Bělorusů proti zmanipulovaným prezidentským volbám v jejich zemi. Za tu dobu bylo zabito několik lidí bezpečnostními složkami a další tisíce byli zbiti nebo vsazeni do vězení. Jak by měla na tuto situaci reagovat EU? Tuto otázku budou řešit hosté další debaty ze série EU± už ve středu 23. září.

 Evropská unie se snaží o zavedení přísných sankcí a Evropský parlament přestane uznávat Lukašenka jako legitimního prezidenta Běloruska. I přes tato opatření se dá říct, že Evropská unie jedná výrazně méně rázně než v případě podpory emancipačních snah Ukrajinců. Čím je takovýto rozdíl daný? Nemůže EU udělat více? Jaký postoj by měla zastávat ČR v rámci institucí EU?

Diskutovat budou:

  • Daniela Kolenovská – IMS FSV UK, Katedra ruských a východoevropských studií
  • David Stulík – seniorní analytik, think-tank Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty

Debatu bude moderovat Tomáš Weiss z Katedry evropských studií IMS FSV UK.

Diskuse se uskuteční online ve středu 23. září 2020 od 18.00 do 19.30 a sledovat ji budete moci na Facebooku. 

Akci budeme vysílat živě na facebookových stránkách EUROPEUM Institute for European Policy a Katedra evropských studií IMS FSV UK. Své dotazy můžete našim hostům pokládat v komentářích bod videem nebo už nyní na stránkách události. Debata je organizována s podporou Jean Monnet Chair TeDEUSS - Teaching and debating EU small states' security na FSV UK a spolufinancována z programu Evropské unie Evropa pro občany.
#EU± #Bělorusko #demonstrace #reakce EU #prezidentské volby



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org