Český rozhlas Plus: Premiéři se chystají na jednání o podobě příštích unijních rozpočtů

Náš Vít Havelka poskytl rozhovor pro Český rozhlas Plus, kde hovořil o vyjednávání o podobě příštích rozpočtů Evropské unie.

Moderátor: V posledních týdnech se hodně mluví o fondu na oživení evropské ekonomiky, který bude znamenat půjčky v bezprecedentním objemu, ale poněkud stranou zůstal návrh víceletého evropského rozpočtu, což není nic menšího než sedm příštích rozpočtů Evropské unie. Také obrovský balík peněz, 1,1 bilionu euro, tedy bezmála 30 bilionů korun. Vyjednává se o něm zatím bez úspěchu přinejmenším od loňska. Myslíte si, že to teď bude jinak?

Čas se nám výrazně krátí, jak jste zmiňoval, vyjednávání probíhají již v podstatě dva roky a stále bez výsledku. Ještě před koronakrizí se plánovalo, že během léta by se nový víceletý finanční rámec nějakým způsobem zfinalizoval, ale pak do toho přišla pandemie a bylo třeba nějakým způsobem na ni reagovat. Evropská komise představila nový revidovaný víceletý finanční rámec. To znamená, že vzala svůj starý návrh z května roku 2018 a nějak ho, já bych řekl docela málo, přizpůsobila té samotné korona krizi.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde

#EU #Evropská Komise #COVID-19 #Víceletý finanční rámec

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org