TA3: V. Bartovic o otevírání hranic v Evropě

Ředitel našeho Institutu Vladimír Bartovic komentoval ve slovenské televizi TA3 otevírání hranic v Evropě.

Když sledujete vyjadřování politických představitelů těchto států (Česko, Maďarsko, Rakousko), tak jaké jsou základní faktory, podle kterých se postupuje při uvolňování hranic? 

Je jich několik. Na prvním místě je to samozřejmě epidemiologická situace v jednotlivých zemích, na té záleží nejvíce. Potom je to politické hledisko, úroveň vztahů jednotlivých zemí. Sociální hledisko, hlavně mezi Českem a Slovenskem. Existence velkých rodinných vazeb, nutnost mnoha občanů cestovat za zaměstnáním nebo za rodinou v druhé zemi. A pro některé země je důležitým faktorem i turismus, například Chorvatsko otevřelo jednostranně své hránice hned deseti členským zemím EU, aby umožnilo jejich turistům příjezd do Chorvatska. Takže těch faktorů je mnoho. Každá země si je zvažuje sama a rozhodne se podle toho, co je pro ni důležité.

Celý rozhovor si můžete pustit zde

#EU #Hranice #V4 #COVID-19

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org