Co může EU udělat pro zvládnutí nebezpečí "Brexitu"?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM vydal policy brief Jana Vášky. Přečtěte si o rizikách spojených s možným odchodem Velké Británie z EU.

  • Jednání se povedou o řadě substantivních témat, od směrnice o délce pracovní doby až po regulaci finančních trhů, ale zásadní budou i symbolické otázky.
  • EU se  musí vyvarovat kroků, které by vedly k odcizení a oslabení umírněně proevropského křídla Konzervativní strany.
  • Hlavním vzkazem EU Britům by mělo být: „Zůstaňte, vaše členství je politicky i hospodářsky výhodné pro vás i pro celou Unii“.

V roce 2013 britský premiér David Cameron oznámil, že pokud jeho Konzervativní strana zvítězí v parlamentních volbách v květnu 2015, vyjedná nové podmínky členství Spojeného království v Evropské unii a tuto novou dohodu předloží ke schválení britským občanům v referendu. S blížícími se volbami je “Brexit” – vystoupení Británie z EU – stále reálnou možností. Tento text rozebírá možné scénáře povolebního vývoje právě s ohledem na ohlášení referendum o setrvání či vystoupení z EU. Autor argumentuje, že vítězství Labouristů by nejspíše znamenalo pouze odklad referenda na později. V závěrečné části textu pak navrhuje, jak by EU měla přistupovat k nadcházející britské volební kampani, případnému jednání o nových podmínkách britského členství v EU a následnému referendu.

Policy brief v anglickém jazyce je lze stáhnout skrze PDF tlačítko napravo.

#Brexit #volby

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org