POZVÁNKA: Café Evropa online: Česká věda v boji s koronavirem – jak funguje její financování a jak vypadá pomoc ze strany EU?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa. Stejně jako debata předchozí, bude i tentokrát vysílána online z důvodu opatření proti koronaviru. Debata bude zaměřena na českou vědu v boji s koronavirem. Debata proběhne ve středu 13. května.

  • Středa 13. května 17:30 - 19:00 na Facebooku Café Evropa

Česká republika a celá Evropa se ocitla v uplynulých týdnech a měsících v nelehké situaci, kdy musí čelit pandemii koronaviru. Byli jsme svědky různých přístupů ke zmírnění jejích dopadů, některé vlády zvolily cestu razantních opatření. Již od počátku problému se však do jeho řešení zapojovala i Evropská komise, která se snažila pomoci v rámci svých omezených pravomocí v oblasti ochrany veřejného zdraví, ale třeba i snahou zabezpečit plynulé přeshraniční zásobování našich obchodů. Jedním z hlavních příspěvků byla značná finanční pomoc a koordinace snah o nákup zdravotnických a ochranných prostředků. V České republice jsme také byli svědky různých iniciativ z řad české vědecké komunity, která pro boj s koronavirem nabídla konkrétní pomoc. Řada z těchto pracovišť funguje za přispění Evropské unie. Investice do vědy jsou však zásadně důležité nejen pro řešení krizových situací, jako je tato, ale také z dlouhodobého hlediska. Finance z evropských fondů totiž zásadně přispívají k rozvoji české vědecké komunity, zabezpečení vhodných podmínek a potřebných prostředků pro výzkum či k výchově a podpoře nové generace vědců.

Jak funguje financování české vědy z prostředků Evropské unie a mění se nějak v současné situaci? Do jaké míry se do financování našeho výzkumu zapojuje stát? Jak konkrétně Evropská unie pomáhá rozvíjet českou vědu a čím může v současné krizi zdravotnictví a vědě pomáhat? Umíme v této oblasti vůbec efektivně použít evropské fondy? A jak by česká věda vypadala bez podpory z evropských fondů? Jak na naši vědu a odborníky nahlížejí jinde v Evropě a ve světě? S jakými problémy a překážkami se česká vědecká komunita potýká? Je administrativní zátěž, spojená s žádostmi o financování, přiměřená? Jak konkrétně čeští vědci prozatím přispěli do světových snah v boji proti koronaviru a kde můžeme v boji se současnou krizí pomoci nejvíce?

Hosty dalšího debatního podvečera budou:

  • Eva Zažímalová, předsedkyně, Akademie věd České republiky
  • Jan Konvalinka, prorektor pro vědeckou činnost, Univerzita Karlova V Praze; a koordinátor akademického výzkumu koronaviru v ČR

Debatu bude moderovat Vojtěch Koval, Český rozhlas.

Akci budeme vysílat online, přímý přenos budete moct sledovat na Facebooku Café Evropa. Řečníků se budete moct ptát na své dotazy přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

#COVID-19 # Česká Republika # Věda

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org