POZVÁNKA: Café Evropa online: Demokracie a hodnoty v čase koronaviru

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa. Stejně jako debata předchozí, bude i tentokrát vysílána online z důvodu opatření proti koronaviru. Debata bude zaměřena na demokracii a hodnoty v čase koronaviru. Debata proběhne v úterý 28. dubna.

Současná pandemie koronaviru a výjimečná opatření ke zmírnění jejích dopadů zaskočily celou Evropu. Krizová situace výrazně ovlivnila životy občanů, firem, ale i chod všech států EU a vyžádala si mnoho zásadních kroků jak ze strany jednotlivých vlád, tak i institucí Evropské unie. V řadě evropských států je vyhlášen mnohdy bezprecedentní krizový stav, který umožňuje vládám rychleji jednat a snáze zavádět řadu opatření ve snaze zmírnit dopady pandemie. Některá tato opatření však zásadně ovlivňují životy obyvatel, negativně dopadají na ekonomiku a omezují občanské svobody, demokratické principy a další hodnoty v jednotlivých státech Evropské unie. Mezi tato opatření patří například omezení volného pohybu osob, uzavření hranic, ale třeba i zjednodušení legislativního procesu, které dává prostor ke zneužití moci a zavádění pravidel, která nemusí nutně sloužit k ochraně obyvatel před následky pandemie.

Jaká opatření jsou klíčová pro zvládnutí krize? Do jaké míry je nutné zavádět opatření, která zásadně omezují životy a svobody občanů anebo principy demokratického fungování států? Dostávají se snahou některých vlád bojovat proti dopadům pandemie do ohrožení společné hodnoty Evropské unie? Do jaké míry je možné zneužít krizový stav k omezení demokracie? Kde je situace s omezováním svobod a demokracie nejhorší a jak se může stav vyvíjet? Jakým způsobem může EU ovlivnit vývoj demokracie v jednotlivých členských státech? Jak krize ovlivnila principy fungování právního státu v zemích střední Evropy a může být dodržování těchto principů podmínkou pro čerpání evropských peněz?

Hosty dalšího debatního podvečera s názvem "Demokracie a hodnoty v čase koronaviru – kde je hranice mezi nezbytnými opatřeními a omezováním svobod nebo porušováním zásad právního státu?" budou: 

  • Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost, European Commission
  • Marcel Kolaja, místopředseda Evropského parlamentu, Česká pirátská strana, Zelení/ESA
  • Luboš Palata, EU editor, Deník.cz

Debatu bude moderova Kateřina Etrychová.

Debatu Café Evropa organizuje Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a EUROPEUM Institute for European Policy.

Akci budeme vysílat online, přímý přenos budete moct sledovat tady na Facebooku Café Evropa. Řečníků se budete moct ptát na své dotazy přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

#Koronavirus # EU # Evropský parlament # Evropská komise

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

EUROPEUM COVID-19
Publikace, akce a další aktivity související s koronavirovou pandemií a jejími důsledky


Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org