REPORT: Jak koronavirus ovlivní budoucnost EU?

"Koronavirus ovlivňuje mimo jiné vyjednávání o podobě víceletého finančního rámce, které patřilo k hlavním letošním tématům. Evropská komise již naznačila, že je připravena případně vypracovat nový návrh rozpočtu, který by zohlednil situaci," píše server Euroskop v reportáži z naší debaty "EU± // Co bude s EU po koronavirové pandemii?"

Podle Štěpána Černého je Evropská unie nachystaná na krizové situace, které v minulosti zažila, jako jsou rozsáhlé povodně nebo příliv migrantů. "Je trochu nefér říkat, že Komise nebyla připravena, na tohle nebyl připraven nikdo," zdůraznil Černý.
 
Podle Nerada je reakce EU podobná jako v jiných krizích: "EU neragovala tak rychle, jak by se čekalo, pak ale instituce nastoupily poměrně vehementně," zhodnotil situaci Nerad. Zároveň připomněl, že pravomoce Unie jsou v oblasti zdravotnické politiky hodně limitované, hlavní slovo mají členské státy, které si do ní nechtějí nechat mluvit. "EU dělá maximum možného, co jí smlouvy a členské země dovolují," myslí si Nerad.

"EU by ideálně potřebovala plán epidemií na příštích pět let," uvedl Ivo Šlosarčík, podle nějž EU tento typ událostí příliš zvládat neumí. Ve zdravotnické politice nemá moc zkušeností ani pravomocí, proto se zaměřuje na to, co jí jde - použít na řešení krize evropské peníze a chránit volný trh. Více jsme podle Šlosarčíka od Unie čekat nemohli. 

Celý článek si můžete přečíst na webu Euroskop.

#EU # koronavirus # debata # report

EUROPEUM COVID-19
Publikace, akce a další aktivity související s koronavirovou pandemií a jejími důsledky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org