Talking Europe(um) – podcast o dění v Evropě a EU

Talking Europe(um) je podcast, který komentuje aktuální dění v Evropské unii. Seznam epizod a informace o tom, kde si podcast můžete pustit, najdete v článku.

Seznam epizod

Díl 50. - Zvedající se hladina oceánu - španělské předsednictví v Radě EU

  • Zveřejněno 29. 8. 2023
  • Hosté: Tatiana Mindeková, Bernard Lopez Rios

První část epizody se věnuje existenčním hrozbám, které už teď některé státy zažívají kvůli změně klimatu. Projektová manažerka Institutu EUROPEUM Tatiana Mindeková bude odpovídat na otázky týkající se polynéského ostrovního státu Tuvalu. Ten bude v důsledku zvedající se hladiny oceánu kvůli tajícím ledovcům brzy zaplaven.

V druhé části vám z prostředí španělského velvyslanectví přinášíme v rozhovor s Bernardem Lopezem Riosem, zástupcem vedoucího mise. Řeč bude jednak o španělském předsednictví v Radě EU, které 1. 7. navázalo na to švédské, ale také o česko-španělských vztazích. Pan Rios se rovněž podělí o střípky ze své práce diplomata. 

Moderuje Rebeka Hengalová, výzkumná pracovnice klimatického týmu Institutu EUROPEUM a Kristína Chlebáková, projektová manažerka Institutu EUROPEUM.

Díl 49. - Postoje České republiky k EU, migraci a právnímu státu - O udržitelných financích s Julianem Tóthem

  • Zveřejněno: 20. 6. 2023
  • Hosté: Jaromír Mazák, Julián Tóth

Většina Čechů by v případném referendu o vystoupení z EU hlasovala pro setrvání v EU, k případnému přijetí eura by ale zůstala velmi vlažná. Češi nejvíce důvěřují institucím, jako jsou policie, armáda, NATO nebo prezident, a až poté Evropské unii. Češi i nadále podporují pomoc migrantům z Ukrajiny, ale tato pomoc je podmíněna jejich vlastní situací. To i dalšími výsledky prvního průzkumu v rámci projektu RevivEU přinášíme v rozhovoru s Jaromírem Mazákem, ředitelem výzkumu analytického ústavu STEM.

Udržitelné financování - trend, který soukromý sektor sleduje již několik let. Co ale udržitelnost ve financích znamená, jakou roli hrají firmy, banky, stát nebo Evropská unie? Proč je v tomto případě nutná regulace a chtějí ji firmy? A co rozumíme pod pojmem těžký průmysl? To vše vysvětluje Julián Tóth z Centra pro udržitelné finance (ISFC).

Moderuje Kristína Chlebáková, projektová manažerka Institutu EUROPEUM.

Projekt RevivEU: ⁠reviveu.net⁠ Publikace o těžkém průmyslu: ⁠překážky v odvětví⁠ a ⁠roadmapa financování⁠.

Díl 48. - Ukrajinské obilí v EU - Druhé kolo prezidentských voleb v Turecku se Žigou Faktorem

  • Zveřejněno: 25. 5. 2023
  • Hosté: Žiga Faktor

Před několika týdny se skupina středoevropských států rozhodla jednostranně zakázat dovoz obilí z Ukrajiny na své domácí trhy. Proč se státy takto rozhodly a jak toto rozhodnutí ovlivní nadcházející volby v Polsku a na Slovensku a cenu potravin na světových trzích? Jak tyto události ovlivní budoucnost integrace Ukrajiny do Evropy?

Turecko čeká v neděli 28. května druhé kolo prezidentských voleb. Kriticky důležité volby rozhodnou, mimo jiné, o budoucnosti demokracie v Turecku, hospodářské situaci a vztazích s Evropou a sousedy v regionu. Kdo jsou současný prezident Recep Tayyip Erdoğan a jeho vyzyvatel Kemal Kılıçdaroğlu a co prosazují? Jaký výsledek můžeme očekávat a co by oba scénáře znamenaly pro Evropskou unii?

Tato témata rozebírá Žiga Faktor, vedoucí bruselské kanceláře Institutu EUROPEUM, v rozhovoru s Kristinou Chlebákovou.

Díl 47. - Klimatické balíčky v Evropském parlamentu - O české delegaci na Tchaj-wanu a vztazích s Čínou

  • Zveřejněno: 25. 4. 2023
  • Hosté: Rebeka Hengalová, Zdeněk Beránek

Evropský parlament na svém dubnovém plenárním zasedání schválil 3 legislativní opatření, která jsou součástí balíčku Fit for 55. Tatiana Mindeková a Rebeka Hengalová z Institutu EUROPEUM komentují, čeho přesně má reforma systému obchodování s emisemi, přijetí tzv. uhlíkového cla a vytvoření sociálního klimatického fondu dosáhnout. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a její delegace nedávno navštívila Tchaj-wan, z čehož se stala ostře sledovaná návštěva. Jaké vztahy má Česká republika s Tchaj-wanem a jak se k tomu staví ostatní evropské státy? Jaký je stav vztahů mezi Evropou a Čínou a mají dialog a návštěvy evropských představitelů v současné globální situaci smysl? O tom i o diplomatické kariéře hovoříme se Zdeňkem Beránkem, poradcem předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro zahraniční politiku.

Diskuse ⁠Café Evropa o vztazích s Čínou⁠. Více o klimatickém ⁠hlasování v Evropském parlamentu⁠. V čase nahrávání se čekalo na výsledky hlasování Rady EU, která však 25.4. reformy rovněž ⁠schválila⁠. Toto hlasování bylo posledním krokem v rozhodovacím procesu. Texty budou nyní zveřejněny v Úředním věstníku EU a v platnost vstoupí o 20 dní později.

Díl 46. - Podpora průmyslu a automobilová doprava v EU – O kariéře a aktuálním dění v EU s Evou Horelovou

  • Zveřejněno 28. 3. 2023
  • Hosté: Eva Horelová, Michal Hrubý

Evropská unie nedávno představila legislativní balíčky na podporu evropského průmyslu při jeho přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku a na zajištění udržitelných dodávek kritických nerostných zdrojů. Co tyto balíčky obsahují a jaký mají dopad na české a evropské podniky? K tomu a k nedávnému vývoji legislativy EU v oblasti automobilové dopravy se vyjadřuje Michal Hrubý, ekonom Mezinárodního centra pro udržitelné finance a vědecký asistent na ŠKODA AUTO Vysoké škole. Ve druhé části si povídáme s Evou Horelovou, vedoucí politické sekce Zastoupení Evropské komise v Česku o tom, jak může vypadat profesní kariéra v evropských institucích a proč je důležité mít v institucích kvalitní a dostatečné zastoupení České republiky. Vyjadřuje se také k evropské pomoci Ukrajině, k tomu, jak válka na evropském kontinentu ovlivňuje její každodenní práci a jak se dívá na aktuální dění ve společnosti. Moderuje Kristína Chlebáková, projektová manažerka Institutu EUROPEUM.

Díl 45. - Dezinformace v české informační sféře - 1. výročí války na Ukrajině

  • Zveřejněno: 28. 02. 2023
  • Hosté: Kristína Šefčíková, Tatiana Mindeková, Jana Juzová

Česká informační sféra je plná dezinformací a mis-informací, které ovlivňují veřejnou debatu o různých tématech. Přestože tento jev není nový, projevil se zejména během nedávných prezidentských voleb v ČR a dezinformace převládají i v souvislosti se zelenou agendou Evropské unie nebo ruskou agresí proti Ukrajině. O tom, jak dezinformace vypadají, jak se šíří a jak s nimi bojovat, hovoří projektové manažerky Kristína Šefčíková z Prague Security Studies Institute a Tatiana Mindeková z Institutu EUROPEUM.
Evropa a svět si také nedávno připomněly první výročí ruské agrese proti Ukrajině. Jak toto výročí vypadalo v Kyjevě, v Evropě a v členských státech a kam se v reakci na tuto krizi posunula Evropská unie za poslední rok, komentuje Jana Juzová, vedoucí výzkumná pracovnice Europea. Odpovídá také na otázky týkající se budoucího směřování Ukrajiny, jejího možného členství v EU, změn v integračním procesu a toho, jak se na tyto debaty dívají země západního Balkánu.
Výzkum PSSI o dezinformacích během prezidentských voleb a války na Ukrajině. Výzkum dezinformací v souvislosti se Zelenou dohodou EU v rámci IRI Beacon projektu. Debata Café Evropa k prvnímu výročí války s Petrem Pavlem, Věrou Jourovou a Vitalijem Usatyjem.

Díl 44. - Nový prezident České republiky - švédské předsednictví v Radě Evropy

  • Zveřejněno: 31. 01. 2023
  • Hosté: Martin Vokálek, Martin Severýn

Česká republika si o víkendu zvolila nového prezidenta. V první části podcastu Martin Vokálek, výkonný ředitel Institutu EUROPEUM, komentuje, co od něj můžeme očekávat v mezinárodní sféře, kdo budou nejdůležitější partneři prezidenta a jaký vliv budou mít předchozí zkušenosti Petra Pavla.

Na začátku roku převzalo Švédsko od úspěšné České republiky předsednictví v Radě EU. Které oblasti evropské agendy budou pro Švédsko prioritou a jak naváže na dohody vyjednané Českou republikou? Jak pomůže při jednáních švédská tradice demokratického rozhodování a jakou roli budou během předsednictví hrát velvyslanectví ve světě nebo kulturní akce? To ve druhé části podcastu vysvětluje Martin Severýn z Velvyslanectví Švédska v České republice.

Díl 43. - Které EU události budeme sledovat v roce 2023?

  • Zveřejněno: 21. 12. 2022
  • Hosté: Žiga Faktor

Nakolik bude rok 2023 posledním legislativním rokem před volbami do Evropského parlamentu v květnu 2024, po kterých se obmění nejen Parlament ale i Evropská komise. Čeká se snaha dokončit balíčky v oblasti klimatu, digitalizace, ekonomiky nebo implementace závěrů Konference o budoucnosti Evropy. Evropu také čekají výzvy stále zhoršující se ekonomiky, komplikovaných vztahů s USA a Velkou Británií, či stále přítomná ruská válka na Ukrajině a s ní spojené hrozby.

Díl 42. - Klimatická konference COP27 – Aktuální trendy v elektromobilitě

  • Zveřejněno: 14. 12. 2022
  • Hosté: Kateřina Davidová, Lukáš Folbrecht

V listopadu se v egyptském Sharm al-Sheikh konala další Klimatická konference COP27, na níž se zástupci téměř všech zemí světa snažili dohodnout na dalších krocích k řešení klimatické krize. Co bylo na konferenci dohodnuto, jak by měl fungovat nově vytvořený Loss and Damage fond pro země nejvíce postižené změnou klimatu a je cíl snížit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia stále reálný? A co je to takzvaný biodiverzitní COP? To na začátku epizody vysvětluje Kateřina Davidová, seniorní výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. V další části si o nejnovějších trendech a vývoji v oblasti elektromobility v Evropě a v České republice povídáme s Lukášem Folbrechtem, tajemníkem Elektromobilní platformy. Proč je elektromobilita v současnosti nejoblíbenějším nástrojem dekarbonizace dopravy a jaké jsou nejrozšířenější mýty o tomto tématu? Jak si v této oblasti vede Česká republika jako předsednická země Rady EU? Podporuje stát rozvoj elektromobility v Česku dostatečně? Hrozí nám závislost na bateriích z Číny? 

Díl 41. -  Nové napětí ve vztazích Evropy s USA - Hospodářská situace a rozpočtová odpovědnost v Evropě

  • Zveřejněno: 2. 12. 2022
  • Hosté: Michal Hrubý, Stanislav Šaroch

Evropští představitelé s napětím očekávají začátek roku 2023, kdy ve Spojených státech vstoupí v platnost přelomový zákon o snižování inflace (Inflation Reduction Act). Navzdory pozitivnímu signálu, který legislativa vysílá díky svému zaměření na boj proti změně klimatu, je EU nespokojena s tím, že znevýhodňuje evropské podniky a výrobce. Proč je evropský průmysl Spojenými státy ohrožen, v jakém stavu jsou evropské podniky po pandemii a ve špatné ekonomické situaci a je Evropa vůbec ještě globálně konkurenceschopná? Odpovídá analytik Europea Michal Hrubý. Evropský kontinent zažívá na svém území válku, která si vyžádala značné hospodářské náklady včetně bezprecedentní energetické krize. Evropu navíc sužuje vysoká míra inflace, a to v době, kdy jsou rozpočtové možnosti států po dlouhém období pandemie koronaviru omezené. V tomto prostředí se oživila debata o významu a účinnosti fiskálních pravidel EU. Profesor Stanislav Šaroch z Vysoké školy ekonomické v Praze a ŠKODA AUTO Vysoké školy komentuje, jak systém vlastně funguje, zda jsou postoje volající po větším zadlužování a investicích oprávněné a proč je rozpočtová odpovědnost stále důležitá.

Díl 40. - Prezidentské volby v Brazílii - 30. výročí jednotného trhu EU

  • Zveřejněno: 18. 11. 2022
  • Hosté: Radek Buben, Václav Šmejkal

Brazílii od ledna povede staronový prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Co bude jeho vláda znamenat pro budoucnost Brazílie, mezinárodní vnímaní země, obchodní vztahy s Evropou či pro ochranu Amazonie. V čem jsou si podobní Trump a dosud úřadující Jair Bolsonaro? A jaký postoj ke konfliktu na Ukrajině Brazílie momentálně zastává a jak se do budoucna tento postoj bude vyvíjet? Na otázky odpovídá Radek Buben z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V druhé části podcastu se přesuneme k 30. výročí Jednotného evropského aktu, který v Evropské unii ustanovil tzv. jednotný vnitřní trh. Jak trh funguje, jaké milníky byly pro jeho formování nejdůležitější a jak vypadá jeho fungování v praxi? To vysvětluje Václav Šmejkal z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zároveň také objasní, jaké výzvy pro fungování jednotného trhu přináší válka na Ukrajině či zelená a digitální transformace.

Díl 39. - Úvod do fungování trhů s energiemi - Jak Evropská unie plánuje chránit nezávislost médií?

  • Zveřejněno: 25. 10. 2022
  • Hosté: Michal Hrubý, Martin Vokálek, Monika Ladmanová

Z energetiky se stalo evropské téma číslo jedna, s nekonečnými maratóny rokování ministrů i lídrů téměř každý týden. Jak ale evropský trh s energiemi funguje? Jak se stanovuje cena energií a co znamenají různé návrhy cenových stropů na stole? A jakou roli má plyn? Druhá část rozhovoru je zaměřena na legislativní návrh cílený na ochranu nezávislosti médií v EU.

Díl 38. - Politické turbulence ve Spojeném království - Střetnutí lídrů EU a Evropského politického společenství

  • Zveřejněno: 11. 10. 2022
  • Hosté: Jan Váška, Žiga Faktor, Michal Hrubý

Spojené království má novou vládu a premiérku, začátek kterých ale nebyl úplně nejhladší. Nová premiérka Lizz Truss začala své působení představením kontroverzního ekonomického plánu, od kterého musela po široké kritice ustoupit. O tom, co to znamená pro budoucnost její vlády i jak se budou vyvíjet vztahy mezi Británii a Evropskou unii, mluví s Kristínou Chlebákovou z Europea Jan Váška z Katedry evropských studií FSV UK
V druhé části se věnujeme historickým summitům, které se v Praze konaly 6. a 7. října. Co přineslo historicky první setkání Evropského politického společenství a co toto vlastně fórum je? Proč se lídři poprvé sešli právě v Praze? A jaké posuny v řešení energetické krize našli lídři unijní 27-čky? Odpovídají Žiga Faktor a Michal Hrubý.

Díl 37. - Změna hlasování v Radě EU - Budoucnost rozšiřování Unie

  • Zveřejněno: 27. 9. 2022
  • Hosté: Žiga Faktor, Vít Havelka, Jana Juzová

Epizoda se zabývá následujícími otázkami: "Proč je v některých oblastech potřeba dosáhnout jednomyslnosti mezi státy? Jak funguje hlasování kvalifikovanou většinou na obecné rovině? Je důležitější akceschopnost EU, nebo abychom se do budoucna vyvarovali rozhodnutím, která by některými členskými státy nemusela být brána jako legitimní? Jak rozšiřování ovlivnila válka na Ukrajině, co můžeme v dalších letech očekávat a jsou na další rozšiřování připraveny členské státy?" 

Díl 36. - Plynová krize v Evropě – Regionální koalice ve střední Evropě

  • Zveřejněno: 13.9.
  • Hosté: Michal Hrubý, Kristína Chlebáková, Žiga Faktor, Jana Juzová, Vít Havelka

Epozida se zabývá vývojem aktuální situace na trhu s energiemi v EU. Rostoucí ceny plynu i elektřiny ohrožují spotřebitele i průmysl – jak to řeší vlády členských států? A jak k řešení přispělo mimořádné rokování ministrů pro energetiku v rámci Rady EU v pátek 9.září?  O tom se v úvodu podcastu baví výzkumný pracovník Institutu EUROPEUM Michal Hrubý s naší projektovou manažerkou Kristínou Chlebákovou. V druhé části si můžete vyslechnout rozhovor vedoucího naší bruselské kanceláře Žigy Faktora se seniorními výzkumníky Janou Juzovou a Vítem Havelkou na téma různých regionálních spoluprací a koalic ve střední Evropě. Jak teď funguje spolupráce ve Visegrádské čtyřce? Jak aktuální situace změnila zajeté formy a procesy spolupráce v regionu? Přežije V4 aktuální neshody mezi členy? A v jakých dalších formátech spolupráce je Česká republika aktivní?

Díl 35. - Evropská občanská iniciativa

  • Zveřejněno: 8. srpna
  • Host: Vladimír Bartovic, prezident Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Epizoda se zabývá nejen občanskou iniciativou. Ta pomohla v EU prosadit zákaz klecových chovů, v Česku se ale o iniciativě tolik neví a participace občanů je spíše nižší, než je tomu v jiných členských státech. Jak vlastně Evropská občanská iniciativa funguje a jak se do ní může občan EU zapojit? Jaké kampaně byly úspěšné a proč?

Díl 34. - Work in Progress: Can the EU finally push for the adoption of the Migration Pact? [anglicky]

  • Zveřejněno: 26. července
  • Host: Christian Kvorning Lassen,  EUROPEUM's Deputy Director & Head of Research

Two years after the European Commission presented its New Pact on Migration and Asylum, package aimed at reforming both internal and external dimensions of this policy, French presidency finally achieved minor successes in the adoption of the proposed legislation. Moreover, wave of refugees fleeing the war in Ukraine seemed to provide a new momentum to unlock the veto of certain countries. What actually is EU's Common Asylum System? Did the war in Ukraine redefine position of Member States in this area? And can the Czech presidency follow up on the progress in the adoption of Migration Pact?

Díl 33. - Perspektiva členství Ukrajiny v EU - realita či utopie?

  • Zveřejněno: 3. května
  • Hosté: Vít Havelka a Jana Juzová

Epizoda se zabývá nejen aktuálním děním v EU, včetně výsledků prezidentských voleb ve Francii, ale především otázkami spojenými s možným členstvím Ukrajiny v Evropské unii. Je tato podpora reálným příslibem nebo politickou frází? Co by musela Ukrajina splňovat, aby se v budoucnosti členskou zemí stala? A jak dlouho může takový proces trvat?

Díl 32. - Konference o budoucnosti Evropy: změní fungování EU nebo zůstane pouhým stínem velkých ambicí?

  • Zveřejněno: 11. ledna
  • Host: Zuzana Stuchlíková

Epizoda se zabývá probíhající Konferenci o budoucnosti Evropy (KOBE), popisuje její strukturu a hodní prozatímní průběh. Jak vypadají veřejné panely s občany a jaké jsou jejich výstupy? Jak je KOBE vnímána v Česku? Co nás čeká v následujících měsících?

Díl 31. - Summit EU a Východního partnerství: příslib budoucího prohloubení vztahů?

  • Zveřejněno: 23. prosince
  • Host: Věra Řiháčková Pachta

Epizoda komentuje výsledky summitu EU a zemí Východního partnerství a nahlíží do závěrů tohoto setkání, které má dále prohloubit spolupráci mezi EU a jejími východními sousedy. Proč se tento summit konal až po čtyřech letech i přes nastavený dvouletý cyklus? Jak se změnila dynamika států Východního partnerství a jak zohledňovat složitou situaci Běloruska, které se rozhodlo své členství v iniciativě přerušit?

Díl 30. - Hrozba další ruské agrese na Ukrajině?

  • Zveřejněno: 16. prosince
  • Host: Zdeněk Beránek

Epizoda pojednává o vyhrocené situaci na ukrajinské hranici s Ruskem. Na ruské straně hranic s Ukrajinou se dle dostupných informací shromažďují desetitisíce vojáku společně s velkým počtem těžké vojenské techniky. Chystá se další invaze ohrožující územní celistvost Ukrajiny? Jak na tyto manévry reagují představitelé Severoatlantické aliance?

Díl 29. - Uprchlíci na polsko-běloruské hranici jako nástroj nátlaku na EU

  • Zveřejněno: 1. prosince
  • Host: Vít Novotný

Epizoda se zabývá současnou krizí na polsko-běloruské hranici, kde se autokratický režim Aleksandra Lukašenky rozhodl použít migraci jako zbraň, kterou bojuje proti sankcím uvaleným na Bělorusko ze strany EU. Jak zvládá Polsko situaci na hranicích a proč zatím nepožádalo o pomoc Frontex? Lze mluvit o migrační krizi, nebo je to převážně geopolitický konflikt? Co je „Nový pakt o migraci a azylu" a byla by Evropská unie vůči podobným výzvám odolnější, pokud by byl přijat?

Díl 28. - Klimatická konference v Glasgow - Můžeme očekávat po konferenci COP-26 změny v boji proti globálnímu oteplování?

  • Zveřejněno: 22. listopadu
  • Host: Kateřina Davidová

Tento díl se zameřuje na klimatickou konferenci v Glasgow a jaké změny od ní můžeme očekávat. Jaká témata se na COP26 probírala, přinesla tato konference výsledky a můžeme očekávat reálné změny v boji proti globalnímu oteplovaní?

Díl 27. - New START Treaty: Má Evropská unie šanci ovlivnit podobu nové verze smlouvy?

  • Zveřejněno: 25. října
  • Host: Juraj Sýkora

Nový díl podcastu Talking Europe(um) se zabývá tématem dohody New Start Treaty. Éra amerického prezidenta Donalda Trumpa přinesla v oblasti mezinárodních dohod zaměřených na kontrolu zbraní významné milníky. Mezi ně patří například odstoupení Spojených států od dohody o otevřeném nebi (Open Skies Treaty) nebo od íránské jaderné dohody (Joint Comprehension Plan of Action), jejichž budoucí existence a podoba zůstávají nejasné. Jaká je současná situace v mezinárodní kontrole zbraní po nástupu amerického prezidenta Joea Bidena? Co je to New START Treaty a proč byla namísto ní na poslední chvíli prodloužená platnost původní verze dohody?

Díl 26. -  Dopad voleb na pozici ČR v EU

  • Zveřejněno: 11. října
  • Host: Vít Havelka

V nejnovějším díle podcastu Talking Europe(um) odpovídá host Vít Havelka na otázky ohledně voleb a jejich vlivu na pozici České republiky v Evropské unii. Jak se s novou vládou změní pozice ČR v Evropské unii? Budou mít výsledky voleb vliv na ambice či priority českého předsednictví? A co čekat od budoucí spolupráce ve Visegradské skupině?

Díl 25. -  Dekarbonizace automobilového průmyslu a elektromobilita. Co je nového a co to znamená pro Česko?

  • Zveřejněno: 27. září
  • Host: Michal Hrubý

Nový díl podcastu Talking Europe(um) se zabývá tématem dekarbonizace automobilového průmyslu pod vlivem iniciativy Fit for 55. Co tyto změny znamenají pro český automobilový průmysl a elektromobilitu v Česku? Jaké dopady bude mít tento vývoj na zaměstnanost v tomto odvětví? Nové, přísnější regulace emisí pro auta a dodávky nebo navržené deadliny pro prodej nových spalovacích motorů vyvolali různé reakce.

Díl 24. -  Repatriace zahraničních teroristických bojovníků. Existuje společný evropský přístup?

  • Zveřejněno: 3. srpna
  • Host: Asya Metodieva

Tento díl se zaměřuje na problematiku vlivu Islámského státu v Evropě. Natrefí mimo jiné také na téma Evropanů, kteří se rozhodli rozšířit jeho řady a jaké prosekuce by je v případě návratu čekaly.

Díl 23. - Jak může ke snížení uhlíkových emisí přispět systém Carbon Capture and Storage?

  • Zveřejněno: 5. července
  • Host: Michal Hrubý

Tento díl se zaobírá na představení klimatického balíčku Fit for 55, systém carbon Capture and Storage a jejich budoucí vliv na zachycování CO2

Díl 22. - 30 let od začátku válek v bývalé Jugoslávii a jejich dopad na země západního Balkánu

  • Zveřejněno: 21. června
  • Host: Jana Juzová, Petr Čermák

Tento díl se soustředí na rozpad bývalé Jugoslávie a na následky krvavých bojů, především ve spojitosti se současnou situací v Kosovu a Bosně a Hercegovině.

Díl 21. - Odkaz Angely Merkelové: jak změnila Německo a je země připravena na její odchod?

  • Zveřejněno: 31. května
  • Host: Zuzana Lizcová, Institut mezinárodních studíí Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Tento díl se zameřuje na odkaz německé kancléřky Angely Merkelové, která funkci zastává 16 let. Během této doby se jak v Německu, tak na poli EU událo mnoho významných momentů. Po čem si tuto výjimečnou státnici budou pamatovat v Německu a zbytku Evropy?

Díl 20. - Sedmnáct let od vstupu ČR do EU

  • Zveřejněno:10. května
  • Host: Štěpán Černý, ředitel Odboru koordinace evropských politik na Úřadě vlády České republiky

Tento díl vznikl u příležitosti 17 let od vstupu ČR do Evropské unie. Jak se ČR za dobu svého členství v Unii změnila? A jaké příležitosti se pro ČR naskýtají do budoucna, například v rámci českého předsednictví v roce 2022?

Díl 19. - Slovinský premiér v záři reflektorů - po boji s médii snaha o změnu hranic na Balkáně?

  • Zveřejněno: 26. dubna
  • Host: Tereza Masopustová, manažerka kanceláře Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, Žiga Faktor, vedoucí bruselské kanceláře Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Tento díl se věnuje situaci ve Slovinsku, konkrétně ve spojitosti s uniklým non-paperem, který navrhuje přepsaní hranic několika států západního Balkánu. Podporuje opravdu Slovinsko překreslení hranic států západního Balkánu? A co by takové řešení pro region znamenalo?

 Díl 18. - Proti útlaku nad Ujgury: Jak chápat aktuální spor mezi EU a Čínou?

  • Zveřejněno: 12. dubna
  • Host: Matej Šimalčík, analytik MapInfluenCE na Čínu na Slovensku a ředitel think tanku Central European Institute of Asian Studies (CEIAS) se sídlem v Bratislavě.

Tento díl se zabývá otázkou porušování lidských práv a utlačování ujgurské menšiny v Číně, která přivodila v posledním měsíci málo vídaný konflikt na trase Brusel-Peking, který vyústil v uvalení sankcí na představitele obou stran.

Díl 17. - Vedlejší účinek ruské vakcíny: pád slovenské vlády?

  • Zveřejněno: 29. března
  • Host: Miroslava Pisklová, projektová manažerka Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Tento díl se zabývá slovenskou politickou krizí, která vyústila ve změnu na premiérském postu. Proč byl expremiér Igor Matovič donucen k rezignaci?

Díl 16. - Jak hodlá Česko využít peníze z evropského fondu na post-pandemickou obnovu?

  • Zveřejněno: 15. března
  • Host: Vít Havelka, výzkumný pracovník Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Tento díl se zabývá rozpočtem EU na příštích 7 let a Fondem příští generace EU, který má pomoci členským státům s ekonomickými následky pandemie COVID-19, a to především v oblastech digitalizace a dekarbonizace.

Díl 15. - Napjaté vztahy s Ruskem: geopolitika, Navalnyj a nadcházející volby

  • Zveřejněno: 1. března
  • Host: Pavel Havlíček, analytik Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) 

Tento díl se zabývá současnými napjatými vztahy mezi EU a Ruskem a reflektuje návštěvu Josepa Borrella v Moskvě. Přibližuje také fungování opozičních stran v Rusku a především pak osobu Alexeje Navalného.

Díl 14. - Ekonomika vs. bezpečnost: jaká je budoucnost vztahu EU s Čínou?

  • Zveřejněno: 15. února
  • Host: Alexandr Lagazzi, výzkumný spolupracovník Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Tématem čtrnáctého dílu jsou vztahy EU a Číny v naváznosti na vzájemné podepsání nové obchodní dohody. Alexandr Lagazzi mluví například o změně vztahů mezi EU a Čínou po propuknutí pandemie či zda je pro Čínu reálné dosáhnout svého zavázku stát se do roku 2060 uhlíkově neutrální ekonomikou.

Díl 13. - Konference o budoucnosti Evropy

  • Zveřejněno: 1. února
  • Host: Zuzana Stuchlíková, výzkumná spolupracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

V tomto díle se Zuzana Stuchlíková zabývá tématem Konference o budoucnosti Evropy. Projekt, který měl více zapojit veřejnost a občanskou společnost do rozhodování o budoucím směřování EU, byl kvůli pandemii COVID-19 odsunut. Jaký je reálný potenciál Konference nebo proč se stále neví kdo ji povede se mimo jiné dozvíte v novém podcastu.

Díl 12. - Co očekávat od roku 2021?

  • Zveřejněno: 31. prosince
  • Host: Vladimír Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, a výzkumní pracovníci Jana Juzová, Vít Havelka a Kateřina Davidová

Ve dvanáctém dílu Vám Vladimír Bartovic, Jana Juzová, Vít Havelka a Kateřina Davidová nastíní, co čekat od roku 2021 v oblasti EU a české evropské politiky. Mezi hlavními tématy budou evropská zahraniční politika, klimatická změna, boj proti pandemii Covid-19 či parlamentní volby v ČR.

Díl 11.  – Nový šerif v Bílém domě: Co očekávat od Joe Bidena?
  • Zveřejněno: 10. listopadu
  • Host: Jiřím Pehe, ředitelem University of New York in Prague a politickým komentátorem

V dalším díle se s naším hostem Jiřím Pehe, ředitelem University of New York in Prague a politickým komentátorem, zabýváme prezidentskými volbami v USA. Událost, kterou vždy s napětím sleduje celý svět, byla letos výjimečná nejen obrovskou polarizací dvou voličských táboru, ale i průběhem ovlivněným koronavirovou pandemií. 

Díl 10.  – Napětí ve východním Středomoří: Jak obnovit dialog mezi EU a Tureckem?

  • Zveřejněno: 28. října
  • Host: výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Jana Juzová
V tomto díle podcastu Talking Europe(um) se budeme zabývat tureckými aktivitami ve Středozemním moři a nastalou krizí. Průzkumné plavby těžařské lodi Oruç Reis, které zkoumají možná naleziště zemního plynu a ropy ve výhradních vodách Kypru, se staly dalším předmětem sporu a vyostření vztahů mezi EU a Tureckem.
 
Díl 9.  – Dialog mezi Kosovem a Srbskem: Našel západ společnou řeč?
  • Zveřejněno: 8. října
  • Hosté: výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Jana Juzová spolu s Janinou Hřebíčkovou, zvláštní zmocněnkyní pro západní Balkán z Ministerstva zahraničí ČR

 Spor mezi Srbskem a Kosovem komplikuje nejen budoucí integraci těchto zemí do EU, ale přenáší napětí do celého regionu. Bruselem vedený dialog mezi Bělehradem a Prištinou se letos dává opět do pohybu. Zároveň došlo v září k podpisu dohod s Kosovem a Srbskem ve Washingtonu, kde se země zavázaly k ekonomické spolupráci.

Díl 8. Tanec s medvědem: Udrží Putin u moci svého (ne)přítele Lukašenka?

  • Zveřejněno: 22. září
  • Host: Pavel Havlíček, výzkumný pracovník Asociace pro mezinárodní otázky (AMO)

Bělorusko prochází největšími nepokoji za posledních několik desetiletí. Již přes měsíc jsou ulice měst plné protestujících, kteří zpochybňují výsledky srpnových prezidentských voleb, ve kterých alespoň dle oficiálních výsledků suverénně obhájil post prezidenta Alexandr Lukašenko.

Do jaké míry byly volby zmanipulované? Jak se ke kandidatuře dostala opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská? Jaká byla reakce států Evropské unie, či sousedního Ruska? A mohou protesty ukončit Lukašenkovu 26letou nadvládu nad východoevropskou zemí?

Díl 7. A tale of two elections: US elections in review [anglicky]

  • Zveřejněno: 8. září
  • Host: Danielle Piatkiewicz, výzkumná pracovnice se zaměřením na otázky týkající se transatlantické a středo a východoevropské bezpečnosti, NATO a Východního partnerství

The Democratic and Republican National Conventions have just wrapped up and so far have painted two stark and very different pictures of America. One has encompassed diversity, plurality, and normalcy, the other one focused on divisive issues and painted a distorted and polarized reality.

Our Deputy Director Christian Kvorning Lassen and Research Fellow and resident American, Danielle Piatkiewicz, discussed the differences between the two with regards to key foreign policy and domestic issues, while also having a free-wheeling more philosophical discussion about the state of the US and what the future might hold.

Díl 6. Jaké jsou možnosti studijních pobytů a stáží?

  • Zveřejněno: 26. června 2020
  • Host: Martin Vokálek, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Nový díl podcastu Talking Europe se zabývá možnostmi studijních pobytů a stáží nejen v rámci programů Evropské unie, ale i dalších institucí, např. v rámci Mezinárodního Visegrádského fondu. Co všechno nabízí programy Erasmus+, IVF Mobility a jiné? Jak si vybrat ideální univerzitu na studium v zahraničí? Jak důležité a přínosné jsou zkušenosti z těchto zahraničních pobytů? A jak je to se stážemi v Evropské komisi či Evropském parlamentu? 

Díl 5. První kroky nové slovenské vlády: důvod k optimismu či obavám?

  • Zveřejněno: 27. května 2020
  • Host: Vladimír Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Nový díl podcastu Talking Europe(um) rozebírá současnou politickou situaci na Slovensku, přibližuje výsledky únorových voleb a následné formování nové vlády v čele s Igorem Matovičem. Jak stabilní bude koalice, která reprezentuje různé názorové proudy? Jaký politický vývoj můžeme na Slovensku očekávat do budoucna? Co budou hlavní cíle a zájmy nové vlády? A jaké následky má negativní volební výsledek na fungování strany SMER-SD, která v posledních osmi letech dominovala slovenské politické scéně?

Díl 4. Zelená dohoda pro Evropu

  • Zveřejněno: 11. května 2020
  • Host: Kateřina Davidová, výzkumná pracovnice specializující se na témata spojená s klimatickou změnou a energetikou

V tomto díle Talking Europe(um) budou Kateřina Davidová a Žiga Faktor debatovat o konceptu, který Evropská komise vytvořila v reakci na zhoršující se životní prostředí a na klimatické změny, a tím je takzvaná Zelená dohoda pro Evropu. K jakým cílům se dohoda zavazuje a jaké byly hlavní důvody pro vznik iniciativy? Je Evropská unie schopna vykonávat roli světového lídra v boji proti klimatických změnám? Proč by měla Zelenou dohodu podporovat Česká republika? A jaké následky může mít pandemie COVID-19 na plánovanou dekarbonizaci?

Díl 3. Vyjednávání o příštím rozpočtu Evropské unie

  • Zveřejněno: 29. dubna 2020
  • Host: Vít Havelka, výzkumný pracovník, zaměřuje se na institucionální vztahy EU a jejích členských států, EU rozpočet, europeizaci a transformativní roli Evropské unie

Nový díl podcastu Talking Europe(um) se bude věnovat rozpočtu Evropské unie. V rámci diskuze bude vysvětlen koncept víceletého finančního rámce (VFR) a jeho struktury. Dále se pak diskutující zaměří na to, jak probíhají současná jednání mezi členskými státy o podobě VFR od roku 2021. Jak se o víceletém finančním rámci rozhoduje? Co je jeho cílem? Do jakých okruhů je rozdělen? A jak moc změní dlouhodobě připravovaný plán nového víceletého finančního rámce současná koronavirová pandemie? Na tyto a další dotazy Vám odpoví Vít Havelka a Žiga Faktor.

Díl 2. Reakce Evropské unie na koronavirovou pandemii COVID-19

  • Zveřejněno: 13. dubna 2020
  • Host: Zuzana Stuchlíková, vedoucí bruselské kanceláře Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Ve druhém dílu podcastu Talking Europe(um) komentujeme situaci způsobenou koronavirovou pandemií COVID-19 a analyzujeme reakci Evropské unie i přístup jednotlivých členských zemí. Diskuze se zaměří na pravomoci Evropské unie, vnitřní spolupráci v rámci Unie a také na finanční strategie, které by měly přispět ke zmírnění dopadů pandemie. Reagovala Evropská unie na krizi včas? Jak v současné době fungují evropské instituce? Koordinuje EU spolupráci mezi členskými zeměmi? Na tyto a další dotazy budou odpovídat Žiga Faktor a Zuzana Stuchlíková.

Díl 1. Otevření přístupových jednání s Albánií a Severní Makedonií

  • Zveřejněno: 30. března 2020
  • Host: Jana Juzová, výzkumná pracovnice specializující se na demokratizaci a evropskou integraci zemí západního Balkánu a proces rozšiřování EU

První díl podcastu Talking Europe(um) komentuje současnou situaci procesu rozšiřování Evropské unie a zabývá se především aktuálním otevřením přístupových jednání s Albánií a Severní Makedonií. Dozvíte se, jaká je aktuální politická situace v obou kandidátských zemích, co musely dané státy pro otevření rozhovorů splnit a jaký vliv mělo na proces rozšiřování EU loňské veto francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, po kterém Evropská komise přistoupila ke změně metodologie přístupových jednání. Jaký vliv bude mít tato změna na kandidátské země a můžeme v blízké budoucnosti očekávat rozšiřování Evropské unie na západní Balkán? Na tyto i další otázky odpovídají naši odborníci na dané téma, Jana Juzová a Žiga Faktor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podcast si můžete poslechnout:

Anchor   Apple Podcasts   Google Podcasts   Spotify   RSS

Nebo pustit s videem (pouze do epizody 12):

Facebook  

 

A sledujte náš podcast na Instagramu!

 

 
 

 

 

#Podcast #EU #Talking Europe(um) #Evropská unie #západní Balkán #koronavirus #víceletý finanční rámec #klimatická změna #Zelená dohoda #Slovensko #Stáž #Stáže

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit
Barbora Genser
Komunikační manažerka
Žiga Faktor
Zástupce ředitele a vedoucí bruselské kanceláře

Expertíza: Rozšiřování EU, integrace zemí západního Balkánu, vztahy EU s Tureckem, slovinská politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org