Radiožurnál: Vladimír Bartovic o jednání na mimořádném summitu EU o podobě příštího rozpočtu.

První den mimořádného summitu Evropské unie o podobě příštího rozpočtu dohodu nepřinesl. Lídři členských států přijeli do Bruselu s natolik rozdílnými požadavky, že se to ani neočekávalo. Jednání pokračuje a možná se protáhne do víkendu. Toto jednání komentoval v rozhovoru náš ředitel, Vladimír Bartovic.

Dá se říct, že bez dohody na výši tohoto koeficientu se tedy v těch jednáních nedá pokračovat?

Ano, je to zcela zásadní záležitost. Lídři se nejříve musí opravdu domluvit na celkové výši rozpočtu, ne tedy v absolutních číslech, ale v relativním poměru k hrubému národnímu důchodu. Až pak se mohou pohnout v debatách o tom, jakým způsobem ten rozpočet rozdělí. 

Jak se o tom rozpočtu na roky 2021 až 2027 na summitu rozhoduje, nebo jak se o něm nakonec rozhodne? Je potřeba najít většinu, nebo je třeba najít souhlas všech zemí?

Co se týče tohoto Víceletého finančního rámce, tak podle evropských smluv je třeba jednohlasného sohlasu všech členských zemí. To znamená, opravdu je potřeba, aby s tím všichni souhlasili, a to ještě nestačí. I když se lídři domluví, stále bude potřeba souhlasu Evropského parlamentu.

 

Celý rozhovor si můžete poslechnout na webu Radiožurnálu v čase 12:10 - 12:16.

#EU #rozpočet #Víceletý finanční rámec

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org