ČRo Plus: Den v 60 minutách - Vít Havelka o návrhu rozpočtu EU na roky 2021 až 2027

Předseda Evropské rady Charles Michel zveřejnil 14. února návrh rozpočtu Unie na roky 2021 až 2027 a členské země budou o návrhu jednat následující týden na mimořádném summitu v Bruselu. Právě toto téma komentoval v pátečním vysílání Českého rozhlasu Plus (14. února 2020) v pořadu Den v 60 minutách výzkumný pracovník našeho institut Vít Havelka.

Moderátorka: Chudší země z východu a jihu Evropské unie včetně Česka by si představovaly, aby množství peněz v kohezních fondech zůstalo stejné jako dosud, je to ale reálný požadavek, když z rozpočtu vypadnou platby od Británie?

Myslím si, že je to asi nereálný požadavek, v současné době půjde především o to, o kolik se ty celkové alokace do kohezní politiky sníží. A tam ještě bych zdůraznil, že nejde přímo jenom o to, že Velká Británie odešla z Evropské unie a v tom dalším víceletém finančním rámci se s ní nepočítá, ale jde také o to, že Evropská unie v poslední době plánuje začít být aktivní v dalších oblastech, jako je například migrační politika, ochrana hranic nebo společná obranná politika, a na tyto, řekněme, politiky bude potřeba někde získat peníze, takže ten celkový balík peněz, ze kterého budeme brát, budeme muset rozdistribuovat na víc různých věcí.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na webu ČRo Plus, začíná od 21. hodiny, 7. minuty vysílání. 

 

#EU #Rozpočet

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org