ČRo Plus: Den v 60 minutách - Jak se odvíjí britský a evropský postoj ke vzájemné obchodní dohodě po brexitu?

Po oficiálním odchodu Velké Británie z Evropské Unie je na stole vyjednávání o nastavení vztahů mezi evropskou 27 a Spojeným královstvím, a to včetně nové obchodní dohody. Právě toto téma komentoval ve pondělním vysílání Českého rozhlasu Plus (3. února 2020) v pořadu Den v 60 minutách ředitel našeho institut Vladimír Bartovic.

"Obě strany dnes představili své negociační pozice, na první pohled se zdají opravdu velice diametráln odlišné. Na straně jedné Evropská unie nabízí širokou obchodní dohodu, která by zahrnovala obchod bez jakýchkoliv tarifů a omezení, na druhou stranu samozřejmě požaduje určité regulativní sladění Británie s evropským právem. Na druhé straně je Johnson, který říká, že tohle určitě ne a v tom případě raději žádná dohoda a obchodování na základě podmínek Světové obchodn organizace."

Celý rozhovor si můžete poslechnout na webu ČRo Plus, začíná od 21. hodiny, 21. minuty a 55. vteřiny vysílání. 

 

 

#Velká Británie #brexit #obchodní dohoda

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org