POZVÁNKA: Café Evropa v regionech - Hradec Králové: Blízký východ a Evropská unie - dokážeme přispět k uklidnění napjaté situace v regionu?

Institut EUROPEUM společně s Evropskou komisí v ČR, Kanceláří Evropského parlamentu, Eurocentrem Hradec Králové a Europe Direct Hradec Králové Vás srdečně zve na další debatu ze série Café Evropa v regionech. S tématem "Blízký východ a Evropská unie - dokážeme přispět k uklidnění napjaté situace v regionu?" se tentokrát podíváme do Hradce Králové už ve čtvrtek 20. února.

KDY a KDE? 

  • čtvrtek 20. února od 17 do 18.30 hodin
  • Knihovna města Hradce Králové (Wonkova 1262/1a), Hrade Králové
Aktuální vývoj situace na Blízkém Východě nabývá na intenzitě. Po vyhlášené porážce takzvaného Islámského státu se světoví politici chvíli těšili z úspěchu a mnozí obyvatelé Evropy věřili, že se situace na Blízkém Východě uklidní. V posledních měsících však došlo nejprve k turecké ofenzivě v Sýrii a, po novém roce byl při americkém útoku zabit přední iránský generál, a íránská armáda nedlouho poté sestřelila civilní letadlo se 176 pasažéry na palubě. Události v Íránu vyvolali v regionu vlnu nepokoj, vzbudily obavy řady zemí a budoucí vývoj situace na Blízkém východě je velmi nejistý.
 
Proč je Blízky Východ nestabilním regionem a proč se napětí zvyšuje? Jaké konflikty zde probíhají a jaké jsou jejich příčiny? Jakým směrem se aktuálně může, s ohledem na nedávný vývoj, situace vyvíjet? Jaké může mít potencionální vyostření konfliktu následky pro EU? Jakou roli v regionu hrají Spojené státy americké a jakou pozici mají státy Evropské unie? Zapojuje se EU přímo do řešení problémů? Dokáže v tomto regionu pomoct diplomacie? Jakou pozici a roli by měla mít Česká republika a jak se může napětí na Blízkém východě dotknout našich občanů? 
Pozvání k debatě nad těmito a dalšími otázkami přijali: 
  • Irena Kalhousová, ředitelka Rady Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově a akademická pracovnice na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy
  • Jana Hybášková, velvyslankyně a zmocněnkyně Ministra pro styky s ESVA, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Moderátorem debaty bude Martin Vokálek, EUROPEUM Institute for European Policy.
 
Pokud se chcete debaty zúčastnit, poprosíme Vás o registraci sloužící k organizačním účelům, která není závazná. Budeme velice rádi za její vyplnění ZDE.
Událost najdete také na Facebooku.
Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.
 
Těšíme se na Vaši účast!
 

 

#Café Evropa v regionech #Blízký východ

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org