ČRo Plus: Unijní summit v Bruselu

K jakému kompromisu by mohli dojít státníci bruselského summitu - pokud jde o ambice zavést v unijních zemích režim takzvané uhlíkové neutrality? Dotazy na toto téma se zabýval v pořadu Den v 60 minutách Českého rozhlasu Plus náš Vladimír Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

"V současnosti je situace taková, že v podstatě všechny členské země Evropské unie, včetně Česka, Polska, Maďarska, uznávají, že Evropská unie by se měla stát klimaticky neutrální do roku 2050, avšak tyto 3 země mají výhrady vůči konkrétnímu znění návrhu, protože si myslí, že nejsou dostatečně zohledněny právě ty specifika středoevropského regionu, to znamená zejména velká závislost na uhlí, na výrobě energie z uhlí a s tím související mnohem nákladnější přechod na uhlíkovou neutralitu."

Celý rozhovor si můžete poslechnout v archivu audio záznamů na webu ČRo Plus (pořad Den v 60 minutách, rozhovor začíná od 21:19:06).

#Summit #Uhlíková neutralita

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org