POZVÁNKA: Café Evropa: Zelená dohoda pro Evropu – je rozvoj v Evropě udržitelný?

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Evropskou komisí v ČR a Kanceláří Evropského parlamentu si Vás dovolují pozvat na další debatu ze série Café Evropa, tentokrát s tématem "Zelená dohoda pro Evropu – je rozvoj v Evropě udržitelný?". Zpříjemněte si předvánoční čas a místo nákupního shonu vyrazte v pondělí 16. prosince do Evropského domu (Jungmannova 24, Praha 1).

KDY a KDE? 

  • pondělí 16. prosince 2019 od 18 hodin
  • Evropský dům (Jungmannova 24, Praha 1)

Klimatická změna je často označována za velkou výzvu současnosti, ale i hrozbu budoucích generací. Také proto se stal boj s klimatickou změnou jednou z hlavních priorit nové Evropské komise. Ta představila nový plán – Zelenou dohodu pro Evropu, která by měla zahrnovat první evropský předpis o klimatu, ve kterém by měl být zakotven cíl dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050. Někteří politici a odborníci, včetně některých českých, se však k plánu staví zatím spíše skepticky. Evropská komise rovněž hodlá vyřešit problém znečištěného ovzduší, sucha i plastů na jedno použití, avšak k tomu bude nutná součinnost jednotlivých států, zástupců průmyslu, ale i občanů. Společná iniciativa a plné zapojení členských států bude nezbytné i pro úspěšné uskutečnění dalších plánovaných kroků zahrnujících rozšíření systému obchodování s emisemi, strategické investování do zelených projektů a zavedení uhlíkové hraniční daně.

Co je to klimatická neutralita a na jaké oblasti se vztahuje? Jaký dopad bude mít Zelená dohoda na naše životy a ekonomiku? Jaké přínosy pro ČR a Evropu bude Zelená dohoda mít a jaký dopad bude mít na náš průmysl a energetiku? A co všechno můžeme v České republice dělat pro zmírnění klimatické změny?

Na tyto a další otázky odpoví následující hosté: 

  • Bedřich Moldan, bývalý senátor, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí UK
  • Lucie Smolková, studentka a klimatická aktivistka, Fridays for Future
  • Vesselin Barliev, Public Affairs Advisor, stavební společnost CEMEX ČR; člen expertního týmu pro energetiku a klimatickou změnu, Svaz průmyslu a dopravy ČR

Diskuzí provede Kateřina Etrychová.

K účasti na debatě je nutné se registrovat na na odkazu ZDE, potvrzení účasti na stránce facebookové události není dostačující.

Máte-li jakýkoliv dotaz, obrátit se na nás můžete na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

Těšíme se na vaši účast!

 

#Café Evropa #Klima #udržitelný rozvoj

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org