REPORT: Workshopy o dezinformacích

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s KohoVolit.eu a Demagog.cz úspěšně zorganizovalo dva workshopy o dezinformacích.

První z nich proběhl v září s názvem Dezinformace a fake news. Druhý pak navazoval v říjnu s názvem Dezinformace a evropské volby.

Oba workshopy, uspořádáné 11. září a 16. října s hojnou účastí proběhly v rámci projektu SmarteD, jehož cílem je propagace mediální gramotnosti, boj proti falešným zprávám a dezinformacím.

 

Description
SMART eD aims to foster European citizenship and improve conditions for civic and democratic participation at EU level by raising citizens’ awareness of national and EU level initiatives to counter fake news and online disinformation.The project will create an online repository with all the project outcomes, and will provide recommendations for EU policy-makers on strategies and methodologies for the smart use of eDemocracy tools to counter the negative impact of fake news.


Partners

  • ManaBalss.lv (Latvia),
  • EUROPEUM (Czech Republic),
  • KohoVolit.eu (Belgium),
  • Estonian Cooperation Assembly (Estonia),
  • Institute for Electronic Participation – INePA (Slovenia),
  • Democratie Ouverte (France),
  • SciFY (Greece)

Funding
The Project “Smart eDemocracy Against Fake News – SMARTeD” has been funded with the support of the Europe for Citizens programme of the European Union. (ID: 601576)

#workshop #dezinformace #fake news

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org