Café Evropa v regionech – Pardubice: Nerovnováha platů v Evropě – proč bereme méně než na Západě?

V rámci série debat pod názvem Café Evropa se v prvním listopadovém týdnu nevyhneme ani Pardubickému kraji. V jeho krajském městě – Pardubicích – se tentokrát uskuteční přednáška dotýkající se problematiky nerovnováhy platů v Evropě a otázky, proč bereme méně než na Západě.

Češi, ať už v běžných nebo ve vysokých manažerských pozicích, mnohdy vydělávají méně než naši západní sousedi. Navíc existují specifická odvětví, která jsou těmito mzdovými rozdíly postižena víc než jiná, a dochází tak i k takzvanému odlivu mozků, který je v České republice typický například pro lékaře žijící na západě země. Při hledání práce za západní hranicí dostane  většina pracovníků násobně vyšší plat než v domácím prostředí na stejné pracovní pozici. Česká republika pak na jedné straně trpí nedostatkem kvalifikovaných pracovníku a na straně druhé je nucena hledat náhradu v jiných zemích, především východně od našich hranic.

Proč jsou pracovníci v západní Evropě placeni víc než lidé na stejných pozicích v Česku? Kterých odvětví se platové rozdíly týkají nejvíce? Jakou roli hrají rozdílně vysoké životní náklady na příjmy v daných zemích? Co dělá v oblasti zmenšování těchto rozdílů Evropská unie? Snaží se Česko udržet své talenty doma, a jak tomu může pomoci? Jak dokážeme pozitivně využít platové rozdíly v náš prospěch? Jak se bude situace vyvíjet v budoucnu? A jak tyto rozdíly ovlivňují pohraniční oblasti Česka?

Naše pozvání k debatě nad tímto tématem přijaly:

  • Leonie Liemich, vědecká pracovnice, Friedrich-Ebert-Stiftung zastoupení v České republice
  • Hana Velíšková, personální ředitelka, Mondi Group

Diskuzí bude provázet moderátor Martin Vokálek z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Kdy a kde? 

  • čtvrtek 7. listopadu od 17 do 18.30 hodin 
  • Pardubice

Pokud se chcete debaty zúčastnit, je potřeba se nejdříve zaregistrovat pod tímto odkazem. Událost máme vytvořenou i na Facebooku, ta ale k potvrzení účasti nestačí. Jestli máte-li jakýkoliv dotaz, můžete se nás zeptat na e-mailu debaty@cafe-evropa.cz.

Budeme se na Vás těšit!

 

#Café Evropa

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org