Talking Europe(um) – podcast o dění v Evropě a EU

Poslechněte si Více informací
bruselská kancelář

O organizaci

EUROPEUM je nezávislý think-tank zaměřený na evropský integrační proces. Provádíme původní výzkum a organizujeme veřejné aktivity. Dále formulujeme nové myšlenky a doporučení ke zlepšení domácí a evropské politiky.

Pořádáme pravidelné semináře, debaty, konference, workshopy a kulaté stoly zaměřené na aktuální evropská témata.
Naše dlouhodobé projekty pomáhají zvyšovat povědomí o Evropské unii a posilují mezinárodní spolupráci.
Náš výzkumný tým publikuje články reagující na témata spojená (nejen) s evropskou integrací.

Události

Změnila válka na Ukrajině přístup Čechů k migraci?

Zveme vás na debatu, která se zaměří na diskuzi o změnách v přístupu Čechů k uprchlíkům v důsledku ruské války na Ukrajině. Událost se uskuteční 24. dubna 2024 od 18:00 v Brně na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v místnosti U41 (4. patro).

Zjistit více

EU-Pacific Talks | Fostering Work-Life Balance in Diverse Societies

Rádi bychom vás pozvali na debatu s názvem "Fostering Work-Life Balance in Diverse Societies " v rámci ckylu EU-Pacific Talks. Debata se uskuteční ve středu 24. dubna ve 13:00 formou online streamu na FB

Zjistit více

Klimatické politiky regionálně: Pomůže evropská klimatická politika zachránit Jizerskou 50?

Zveme vás na debatu s názvem "Klimatické politiky regionálně: Pomůže evropská klimatická politika zachránit Jizerskou 50?," která se zaměří na dopad klimatické změny na konkrétním případu v Libereckém kraji. Událost se uskuteční v pondělí, 22. dubna, od 18:00 v Knihkupectví a antikvariátu Fryč.

Zjistit více

20 let spojování východu a západu Evropy: Je EU připravena na další velké rozšíření?

Rádi bychom vás pozvali na debatu na téma "20 let spojování východu a západu Evropy: Je EU připravena na další velké rozšíření?" Debata se uskuteční ve čtvrtek 4. dubna od 16:00 do 17:15 na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Zjistit více

Projekty

Think Visegrad conference - EU Enlargement Forum

Ve dnech 10. a 11. dubna 2024 se v Praze uskuteční dvoudenní konference s názvem "20 Years of Reuniting Europe's East and West", kterou pořádá Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí v rámci platformy Think Visegrad a projektu (Re)uniting the East and West: Reflections on the 2004 EU enlargement (REWEU) podpořených Mezinárodním visegrádským fondem a Evropskou komisí. Součástí programu bude i druhý ročník EU Enlargement Forum.

Zjistit více

Příprava zpravodajských médií v Bosně a Hercegovině a Srbsku na digitální věk

Cílem projektu je vybavit organizace občanské společnosti v Bosně a Hercegovině a Srbsku komplexními znalostmi o pluralitě médií, svobodě médií a přístupu k informacím, které jsou nezbytné při digitální transformaci zpravodajského sektoru.

Zjistit více

Nakládání s vozidly s ukončenou životností v automobilovém průmyslu a příležitosti pro Česko

Po třech úspěšných projektech zaměřených na dekarbonizaci českého automobilového průmyslu rozšiřuje tým Green Europe EUROPEUM ve spolupráci s Institutem cirkulární ekonomiky (INCIEN) své zaměření na problematiku cirkulárního hospodářství. Tento projekt se zaměří na zlepšení životního cyklu a konce životnosti materiálů používaných ve vozidlech a bateriích. Spolupráce bude rozdělena do dvou výzkumných oblastí:

Zjistit více

FLEET | Future Leaders Europe Evening Talks 2023

Přihlašování na třetí ročník projektu FLEET je spuštěno!

Zjistit více

Články a publikace

Report | A Circular Solution for Czechia: Round table discussion on end-of-life management of EV batteries

Dne 11. dubna 2024 uspořádal Institut pro evropskou politiku EUROPEUM spolu s partnerským Institutem INCIEN pro oběhové hospodářství kulatý stůl s názvem Oběhové řešení pro Česko. Tento kulatý stůl byl součástí projektu s názvem Nakládání s výrobky po skončení životnosti v automobilovém průmyslu a příležitosti pro Česko.

Zjistit více

BLOG | The Use of Article 7 as a Protection Tool for the Rule of Law and European Values

Vzhledem k tomu, že Maďarsko převezme v červenci 2024 předsednictví v Radě EU, mnozí pochybují o schopnosti Evropské unie prosazovat své hodnoty v členských státech. EU se skutečně chystá předat své předsednictví státu, který je kritizován za své jednání ohrožující právní stát a podléhá postupu stanovenému v článku 7 Smlouvy o Evropské unii (SEU). Píše ve svém blogu Maxime Painot.

Zjistit více

Policy paper | Zajištění lithiové budoucnosti Evropy: Projekt Cinovec a udržitelná těžba lithia

Proaktivní postoj EU, který představila ve strategii pro kritické suroviny a později v aktu o kritických surovinách (Critical Raw Materials Act - CRMA), je hnací silou přístupu Unie k zajištění dodávek těchto surovin pro výrobu baterií pro elektromobily. Projekt Cínovec má v Česku velký ekonomický potenciál, protože zvyšuje schopnost zajistit domácí a regionální dodávky lithia, které jsou jinak geograficky koncentrované mimo Evropu. Ta je na dovozu lithia pro výrobu baterií pro elektromobily závislá na několika málo zemích, zejména na Číně.

Zjistit více

Policy Paper | FROM STICK SHIFT TO SKILL SHIFT? Reskilling of automotive's employees in the eyes of the industry's stakeholders

V proškolování zaměstnanců automobilek není na co čekat, pokud nechceme, aby náš autoprůmysl zkostnatěl a zaniknul. Píše Rebeka Hengalová, výzkumná pracovnice Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

V médiích

BalkanInsight | Češi už nechtějí vystoupit z EU, euroskepticismus ale přetrvává

Česko letos slaví 20 let od vstupu do Evropské unie. Češi jsou k Evropské unii velmi skeptičtí a to i přesto, že zhruba 70 procent dotázaných uznává, že Česko profituje z členství v EU a hlasovalo by pro setrvání v bloku. Skeptické vnímání Unie by mohlo změnit nové proevropské vedení země. Pro BalkanInsight téma komentoval Žiga Faktor, vedoucí bruselské kanceláře a zástupce ředitele Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

Novinky.cz | Migrační pakt může Česko stát miliony korun

Česká republika si bude moct požádat o výjimku z migračního paktu kvůli ukrajinským uprchlíkům na svém území. Pokud ale tato výjimka nebude uznána, bude muset Česko buď přijmout další migranty, nebo zaplatit částku do unijního fondu, která by mohla dosáhnout až 480 milionů korun ročně. Migrační pakt komentoval pro Novinky.cz Viktor Daněk, zástupce ředitele Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

ČRo Plus | Návštěva Jense Stoltenberga a Rishiho Sunaka v Polsku kvůli bezpečnosti

Do Varšavy za Donaldem Tuskem dorazili generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a britský premiér Rishi Sunak. Cílem schůzky je podle Tuska posílit pozici Polska v bezpečnostní politice. Polský prezident Andrzej Duda dokonce řekl, že je Polsko ochotné nechat na svém území rozmístit jaderné zbraně spojenců NATO. Návštěvu pro ČRo Plus komentoval Martin Vokálek, ředitel Institutu EUROPEUM.

Zjistit více

CNN Prima News | Evropský migrační pakt: má Česko výjimku nebo ne?

Poslanecká sněmovna se přes tři hodiny zabývala migračním paktem Evropské unie. Opozice ho kritizuje a tvrdí, že nepřímo zavádí kvóty. Zároveň panuje nejistota ohledně výkladu možné výjimky. Co pakt stanovuje a jaké dopady může mít na Českou republiku? V Partii Plus na CNN Prima News komentoval Viktor Daněk, zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Zjistit více

Náš tým

Newsletter

Naše aktivity

Partneři

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org