Euroskop.cz: Občané v Liberci diskutovali o EU - Co nás čeká?

Ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vladimír Bartovic přijal ve čtvrtek 3. října pozvání k debatě s tématem "15 let v EU, 15 let před námi". Ta se konala v libereckém Knihkupectví a antikvariátu Fryč a kromě Bartovice se jí zúčastnili i Václav Hampl​, předseda Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR a Jan Farský​, poslanec Poslanecké sněmovny PČR.

Hosté společně s občany diskutovali nad otázkami ohledně dosavadního přínosu členství České republiky v EU, společné bezpečnostní politiky, vícerychlostní Evropy, dotací či evropských regulací. 

"15 let Česka v Unii je úspěšný příběh."

Tak hodnotí Bartovic skutečnost, že je naše země součástí nadnárodní evropské struktury. Mezi hlavní přínosy podle něj patří vymahatelnost práva, lepší školství či rozvoj vědy. Problémem je pak údajně především v komunikaci s občany a v míře veřejné inforomovanosti. Co se vývoje integrace týče, důležitý je společný postup všech států.

"Pokud to není možné, je nejlepší umožnit státům, aby postupovaly rychleji, ale za určitých podmínek. Posílená integrace musí zůstat otevřena všem."

To se ale dle Bartovice neděje, jako příklad uvádí státy jako Rumunsko a Bulharsko, které se potýkají s problémy při vstupu do Schengenského systému - přibývají totiž nová pravidla. 

Celý článek a kompletní vyjádření všech hostů si můžete přečíst na webových stránkách Euroskopu

 

#EU #Evropská unie #Česká republika

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org