POZVÁNKA: 15 + 15 let svobody

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM ve spolupráci s Festivalem demokracie vás srdečně zvou na diskuzi na téma "15 + 15 let svobody". Akce se uskuteční v neděli 13. října od 15 hodin.

Místem konání je náměstí Václava Havla u Národního divadla, debata začíná v 15 hodin a předpokládaný konec je stanoven na 16.30. 

Boj českého národa za demokracii se odehrával hlavně ve 20. století a úspěšně vyvrcholil sametovou revolucí. Dějiny České republiky jsou v knihách o ustálení demokracie označovány za úspěšný příběh, Česko může být hrdé na živou občanskou společnost postavenou na demokratických myšlenkách disidentských vůdců sametové revoluce. Nedávné protidemokratické tendence ve visegrádském regionu však připomínají, že boj o demokracii neskončil na přelomu 80. a 90. let, ale je bojem, který vyžaduje neustálé vědomé zapojení občanů. Pozitivně lze vnímat, že odkaz Václava Havla a jeho společníků stále rezonuje českou veřejnou debatou i mezi občany. Příkladem může být situace z letošního roku, kdy byly podle některých demokratické hodnoty v ohrožení a řada lidí reagovala tím, že vyjádřila svůj nesouhlas v ulicích, a v létě jsme tak byli svědky největších protestů od sametové revoluce. Na druhé straně rostoucí volební apatie, pesimismus a populismus elit zůstávají výzvou pro demokratické hodnoty.

Jak zdravá je nyní česká demokracie? Jak se vyvíjela od sametové revoluce? Jak vnímají demokracii čeští voliči a jak byla ovlivněna vstupem do EU? 

Cestu české demokracie po sametové revoluci a přistoupení k EU zhodnotí následující hosté: 

  • Jiřina Šiklová, socioložka, členka českého disidentského hnutí, signatářka Charty 77
  • Pavel Telička, bývalý hlavní vyjednavač pro vstup České republiky do Evropské unie
  • Klára Plecitá, vedoucí Katedry hodnotových orientací ve společnosti, Sociologický ústav AV ČR
  • Martin Buchtík, ředitel Ústavu empirických výzkumů STEM

Diskuzí provede moderátor Martin Vokálek z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Akce se uskuteční v rámci Festivalu svobody, je součástí doprovodného programu Forum 2000 a je dostupná rovněž na Facebooku

 

#Festival demokracie #svoboda #Česká republika #Sametová revoluce

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org