POLICY PAPER: Untying the Gordian Knot of the Common European Asylum System: Dublin IV Reform

Náš nejnovější policy paper od Shang-Yen Lee a Christiana Kvorning Lassena se zaměřuje na reformu regulace Dublin IV v rámci Společného evropského azylového systému a její vyhlídky po volbách do Evropského parlamentu.

  • Reforma regulace Dublin IV pod Společnou evropskou azylovou politikou (CEAS) roky stagnuje, v důsledku čehož je EU nepřipravená na budoucí výzvy v oblasti migrace a azylu.
  • Reforma Dublinu IV je předpokladem pro celkovou reformu CEAS vstříc vetší solidaritě a spravedlivějšímu sdílení odpovědnosti mezi členskými státy, ale neshody mezi Parlamentem a Komisí a rozdílné liberální a neliberální názory komplikují reformní proces.
  • Volby do Evropského parlamentu patrně zpomalí proces ještě víc kvůli posílení euroskeptiků, což by mohlo pro nejbližší budoucnost odložit reformu CEAS – ke škodě EU.

Reforming Dublin IV has become politically sensitive due to the rise of anti-immigrant sentiments. However, reforming the CEAS and Dublin IV is crucial, not least due to the predicted rise of migrants and displaced people due to climate change and escalating global conflicts fueled by populists, the rise of China, and the increasingly erratic behavior of both Presidents Trump and Putin, which is predicted to lead to increased migratory pressure on Europe.

Celý policy paper si můžete přečíst pomocí tlačítka PDF.​

#EU #Evropská unie #Dublin IV #migrace #azyl

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org