DOPORUČENÍ: Potenciál formování podobně smýšlejících koalic v EU po brexitu

Doporučení z diskuze Národního konventu o EU na téma potenciálu formování podobně smýšlejících koalic v EU po brexitu, která proběhla 8. února v Lichtenštejnském paláci, jsou k dispozici.

Doporučení Národního konventu o EU:

1. Česká republika by měla přistupovat k vytváření koalic v Evropské unii flexibilně a pragmaticky dle projednávaného tématu s jasně definovanými pozicemi. Například

v případě dokončení liberalizace vnitřního trhu může spolupracovat se zeměmi v rámci Nové Hansy, v oblasti infrastruktury či digitální agendy se nabízí využít potenciálu Slavkovského formátu a Visegrádské čtyřky.

2. Česká republika by měla při prosazování svých jasně definovaných priorit využít rostoucí síly sousedních zemí, tedy zejm. Německa a Polska.

3. Česká republika by měla usilovat o úzkou vazbu na eurozónu a konstruktivně se účastnit všech formátů spolupráce, které eurozóna nečlenským zemím nabídne. Česká republika by měla také podporovat otevřenost těchto formátů.

4. Česká republika by měla aktivně podporovat Češky a Čechy působící v evropských institucích. Současně by stěmito institucemi i s českými europoslanci měla úzce spolupracovat.

Celý dokument je k dispozici skrz PDF tlačítko napravo. Více informací naleznete na webových stránkách Národního konventu o EU.

#Národní konvent o EU #koalice #brexit

Zuzana Kasáková
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org