Zachraňte evropské volby – workshopy pro studenty

S radostí oznamujeme, že zahajujeme projekt Zachraňte evropské volby, který organizujeme ve spolupráci se Zastoupením Friedrich Ebert Stiftung v České republice.

Projekt Zachraňte evropské volby, který organizujeme ve spolupráci se Zastoupením Friedrich Ebert Stiftung v České republice, je sérií 12 interaktivních workshopů určených pro studenty vyšších ročníků středních škol, kteří se budou moct poprvé zúčastnit nastávajících voleb do Evropského parlamentu. Ty se budou konat již 24. – 25. května 2019. Workshopy vedené školenými lektory z řad univerzitních studentů se uskuteční v prostorách středních škol, které se do projektu zapojí, a to napříč celou Českou republikou. Probíhat budou od února až do konání evropských voleb koncem května. Workshopy trvají 2 až 3 hodiny.

Cílem workshopů je přiblížit mladým lidem fungování Evropské unie, její instituce a procesy, ale také hlavně význam účasti ve volbách. Společně se pokusíme zvýšit volební účast Čechů v nastávajících volbách do Evropského parlamentu, která byla při poslední příležitosti před pěti lety na úrovni jenom 18,2 %, teda druhé nejnižší v Evropské unii. Tyto workshopy se pokusí zajímavými a interaktivními aktivitami vyvolat živou diskuzi se studenty a odpovědět na různé otázky týkající se evropských voleb, jakými je role Evropské unie v životě běžného českého občana, koho vlastně v těchto volbám volíme, nebo proč je vůbec důležité využívat v demokracii své volební právo.

Účast na tomto projektu není pro školy a její studenty zpoplatněna.

Témata:

  • EU v každodenním životě
  • Volby, volební účast a motivace volit
  • Dějiny EU
  • Instituce a aktéři EU
  • Proces zákonodárství v EU
#evropské volby #Evropský parlament #volby 2019 #participace

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org