Český rozhlas Plus: Obstojí Rumunsko jako předsednická země EU?

Naše Zuzana Stuchlíková byla hostem vysílání Českého rozhlasu, kde odpovídala na otázky týkající se rumunského předsednictví i jeho domácí politické scény.

Je Rumunsko v těžké pozici? 

Rumunsko je určitě v nezáviděníhodné pozici, protože je to poprvé, co předsedá Radě Evropské unie od svého vstupu v roce 2008 a to je vždy poněkud složitější situace, když tam neexistuje institucionální paměť, která by pomohla zvládnout ty nástrahy nějakým způsobem automaticky už trochu. Zároveň je ta situace velmi komplikovaná, když se podíváme na domácí politickou scénu. Samozřejmě to období, kdy se předsednictví ujímá, tomu také nepomáhá, protože v té první polovině roku 2019 nás čekají dvě zásadní události. Je to samozřejmě ten již zmiňovaný Brexit a volby do Evropského parlamentu. Takže objektivně by byla ta situace pravděpodobně složitá pro každou zemi, která by se předsednictví ujímala, a samozřejmě pro Rumunsko je to ještě komplikovanější. 

Jaký hlas mají euroskeptické strany v Rumunsku? 

Euroskepticismus tam je tak jako kdekoli jinde v Evropě velmi výrazný. Na druhou stranu Rumunsko v současné chvíli má takové evropské aspirace, které jsou spojené nejenom s tím současným předsednictvím, ale Rumunsko by se také rádo stalo členem eurozóny, protože má pocit, že by to pro něj bylo ekonomicky výhodnější být členem té, řekněme, ekonomicky stabilnější ekonomické zóny. Zároveň by se Rumunsko rádo stalo členem schengenského prostoru. Tady rétorika bude do jisté míry omezena tím, že zájmy občanů jsou velmi proevropské. Když se podíváme na rétoriku euroskeptických stran v západní Evropě, tak tento argument z toho samozřejmě odpadá, protože už vlastně všechny ty benefity, které to členství nabízí, tak jsou pro ty lidi samozřejmostí. 
 

Poslechněte si rozhovor se Zuzanou Stuchlíkovou v archivu Českého rozhlasu Plus.

#Rumunsko #Předsednictví EU

Zuzana Stuchlíková
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: instituce EU, právní stát, střední Evropa



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org