ČT24: Debata o brexitu v britském parlamentu

Vít Havelka telefonicky komentoval názorovou výměnu britské premiérky Theresy May a předsedy labouristů Jeremyho Corbyna.

Ve středu 8.1 jednal britský parlament znovu o brexitu. Poslechněte si komentář Víta Havelky na debatu britské premiérky Mayové a vůdce opozice Corbyna.

Evropská unie, i kdyby chtěla, tak nemůže nabídnout Velké Británii víc, než jí v současné době nabídla. Otevírat opět jednání o rozvodové dohodě nedává v současné době žádný smysl, spíš by to celou situaci kolem brexitu zkomplikovalo. Ten konečný termín odchodu Velké Británie z EU je zatím stanoven na 29. března a pokud by se měli vyjednavači opět sejít, tak by jistojistě neměli dost času na to, aby přišli s nějakým konkrétním návrhem, který by celou situaci měnil. 

Co se týče přechodného obodobí, já si myslím, že Evropská unie by v zásadě byla vstřícná, nicméně toto by nešlo dohodnout ještě před odchodem Velké Británie z EU, ale muselo by to být dohodnuto až v rámci dalších jednání o nastavení budoucích vztahů.

V současné dolní komoře britského parlamentu neexistuje žádná většina pro určitý typ brexitu, ale pro co existuje většina je, že Velká Británie by v žádném případě neměla vystoupit bez dohody s Evropskou unií. 

Celý vstup Víta Havelky najdete v archivu ČT24 [12:47 - 18:47].

#Brexit #Britský Parlament #Jeremy Corbyn #Theresa May

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org