Tři měsíce do Brexitu - Jsme připraveni?

Miroslava Pěčková sepsala Policy brief o současném stavu vyjednávání o Brexitu a jeho implikacích pro Českou republiku.

  • Po roce a půl dlouhých a vyčerpávajících jednáních mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií byla konečně v listopadu 2018 dohoda o Brexitu položena na stůl. Nicméně britský parlament tento finální návrh dohody od Evropské rady nepřijal. Právě kvůli neutichající kritice přicházející od nezanedbatelného počtu britských poslanců, která se ve většině případů týká irské pojistky, způsobující značnou nejistotu ohledně výsledků hlasování parlamentu, Theresa May odložila hlasování, které bylo původně naplánováno na 11. prosince 2018.
  • Její následné úsilí v podobě cestování po celé Evropě a setkávaní se s lídry EU ve snaze na poslední chvíli opětovně otevřít dohodu se však nesetkaly se žádnými dodatečnými ústupky pro Velkou Británii. Prosincová Evropská rada tuto pozici jen zdůraznila a ujistila britskou vládu, že v případě nutnosti uplatnění irské pojistky by se tak stalo jenom dočasně. Otázka irských hranic tedy zůstává otevřená k dalším jednáním poté, co dohoda projde britským parlamentem a začne dvouleté implementační období.

V průběhu nadcházejících měsíců by se čeští zástupci všemi svými silami měli snažit o zajištění dohody o Brexitu, jelikož následky tvrdého Brexitu by tuto zemi vážně negativně zasáhly. Česká republika nicméně musí počítat s každým z možných scénářů a připravit se na ně nejlépe, jak je možné.

Celý text si můžete v angličtině přečíst kliknutím na tlačítko PDF napravo vedle tohoto článku

#Brexit #Policy Brief

Miroslava Pisklová
Projektová manažerka

Expertiza: Evropská bezpečnost a obrana, hybridní hrozby, transatlantické vztahy, slovenská domácí a zahraniční politika

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org