ČT24: 10 let od českého předsednictví EU

Náš výzkumný pracovník Vít Havelka byl hostem ve Studiu 24 kde komentoval poslední české předsednictví EU od kterého uběhlo 10 let.

Česká republika poprvé předsedala EU v první polovině roku 2009. Další nás čeká v červenci 2022. Jaké je ohlednutí se za předsednictvím ČR Evropské unii po deseti letech?

To předsednictví bylo poměrně kontroverzní. Já bych ho možná rozdělil do dvou období. První období bylo do pádu Topolánkovy vlády, kdy to vypadalo, že vše proběhne v pořádku, další členské státy oceňovaly českou administrativu, jakým způsobem zvládala jednání a moderaci debat na evropské úrovni. Samotný pád vlády byl velkým překvapením pro naše partnery v EU a od té doby v podstatě české předsednictví ztratilo jakýkoliv kredit a dalo by se téměř označit za takovou "chodící politickou mrtvolu".

Začátkem roku 2019 převzalo předsednictví EU Rumunsko. Jsou hlasy, které připravenost Rumunska k předsednictví zpochybňují, bylo to tak i u České republiky před deseti lety?

Ano, tehdy také panovaly jisté pochybnosti, nicméně to bylo z jiného důvodu. Když se podíváme na Rumunsko, tak tam se především jedná o problémy, dalo by se říct, ze strany právního státu v Rumunsku. V roce 2009, kdy jsme měli my předsednictví, tak se jednalo o to, že v té době ještě nebylo jasné, jak nové země, které přistoupily v roce 2004, budou schopny vést Evropskou unii a předsedat jednáním. Čili tam šlo spíše o strach z neznáma, ale nešlo o nic konkrétního, co by bylo spojené s Českou republikou jako takovou.

Celý rozhovor si můžete pustit v archivu ČT24 [3:16 - 8:55].

#Předsednictví EU #Rumunsko

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org