ČRo Plus: Před 25 lety vstoupila v platnost Maastrichtská smlouva

Před 25 lety 1. listopadu 1993 vstoupila v platnost Maastrichtská smlouva o hospodářské, měnové a politické unii. Náš Vladimír Bartovic byl na toto téma hostem vysílání Českého rozhlasu.

Před 25 lety 1. listopadu 1993 vstoupila v platnost Maastrichtská smlouva o hospodářské, měnové a politické. Náš Vladimír Bartovic byl na toto téma hostem vysílání Českého rozhlasu.

Jak významným krokem byla Maastrichtská smlouva pro evropskou integraci?

Vznikla tím Evropská unie, ale ne, tak jak ji známe dnesy protože Evropská unie se od toho roku 1993 mezitím stihla posunout zase o hodně dál. Ale opravdu toho 1. listopadu 1993 vzniklo něco, čemu říkáme dnes Evropská unie. 

Před tím rokem 1993 jsme tady měli Evropská společenství, ESUO, EHS a Euratom. Tím prvním listopadem vznikla pilířová struktura, evropský dům postavený na třech pilířích a nad nimi ta politická nástavba - Evropská unie, i když v té době ještě bez právní subjektivity.

Proč byl v některých zemích problém s přijetím Maastrichtské smlouvy a jaké má kdo výjimky z této smlouvy?

Pusťte si celý vstup Vladimíra Bartovice v archivu ČRo Plus [00:24:00 - 00:30:05].

#Maastrichtská smlouva #Maastricht

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org