ČRo Plus: Angela Merkelová nebude znovu kandidovat do čela CDU

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem Českého rozhlasu, kde komentoval rozhodnutí Angely Merkelové znovu nekandidovat do čela CDU.

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem Českého rozhlasu, kde komentoval rozhodnutí Angely Merkelové znovu nekandidovat do čela CDU a postupně tak ukončit svou politickou kariéru.

Každá éra musí jednou skončit a stejně tak musí skončit i éra Merkelové a možná teď je ten poslední vhodný moment, kdy mohla tohoto rozhodnutí učinit se ctí a neodcházet jako velice nepopulární lídr, který prohraje své straně volby. Naopak stále odchází ještě v momentě, kdy je populární, i když se objevují náznaky a ty poslední volby ukázaly, že podpora CDU a další tradiční politické síly, sociální demokracie, klesá. 

Evropu neformálně vede francouzsko-německý tandem. Myslíte, že to tak zůstane i poté, co Merkelová opustí evropskou politiku?

Určitě ano. Vyplývá to z toho, že Německo je zkrátka největší země jak počtem obyvatel, tak velikostí ekonomiky EU a bude to vždy ona, která bude spolu s Francií a dalšími velkými členskými zeměmi udávat směřování Evropské integrace bez ohledu na to, jestli tam bude Angela Merkelová působit nebo to bude jiný kancléř. 

Jak bude vypadat budoucnost Evropy bez Angely Merkelové si poslechněte v rozhovoru s Vladimírem Bartovicem v archivu ČRo Plus [20:29 - 26:00].

#Angela Merkel #CDU #Emmanuel Macron

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org