ČT24: Andrej Babiš obědval v Kramářově vile s představiteli některých evropských států

Jana Juzová komentovala setkání premiéra Andreje Babiše s představiteli blízkých evropských státníků na pozadí oslav 100. výročí od založení Československé republiky.

Český premiér Andrej Babiš poobědval s premiéry a ministry sousedních a blízkých evropských zemí, oběda se zúčastnil například slovenský premiér Peter Pellegrini, polský premiér Mateusz Morawiecki, lucemburský premiér Xavier Bettel, chorvatská místopředsedkyně vlády Marija Pejčinović Burić, místopředseda slovinské vlády Mira Cerar a také ministr zahraničních věcí Rumunska Teodor Melescanu.

Proč byl pracovní oběd zrovna v takovém složení, a co znamenala návštěva Emmanuela Macrona a Angely Merkelové pro Českou republiku v kontextu EU?

Na jednu stranu byl význam té návštěvy symbolický, kvůli 100. výročí. Na druhou stranu právě návštěva České republiky, která byla v případě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona historická, byla to jeho první návštěva České republiky, tak to svědčí o tom, že v momentální diskusi o reformě EU, v diskusi o reformu momentání podoby evropské integrace, tak Česká republika by mohla hrát docela klíčovou roli, nebo přinejmenším je tak na nás nahlíženo z pohledu západních partnerů.

Byl Emmanuel Macron vstřícnější k zemím střední Evropy více než Angela Merkelová, nebo je to jen utilitární rétorika, kterou si francouzský prezident chce získat partnery mezi zeměmi střední Evropy a V4?

Celý vstup Jany Juzové si můžete pustit v archivu Studia ČT24 [2:33:30 - 2:42:00].

#Andrej Babiš #Angela Merkelová #Emmanuel Macron #Peter Pellegrini

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org