Info.cz: Británie nad propastí. Pod Mayovou se kýve židle, bez ní se ale země ocitne v paralýze

Náš Vít Havelka komentoval vnitropolitickou situaci ve Velké Británii v souvislosti se zablokovaným vyjednáváním o Brexitu.

 Náš Vít Havelka komentoval vnitropolitickou situaci ve Velké Británii v souvislosti se zablokovaným vyjednáváním o Brexitu.

Bude záležet na tom, jestli se politická situace nějakým způsobem vymkne představitelům Konzervativní strany z ruky. V okamžiku, kdy by se jim to vymklo kontrole, je možné, že k sesazení premiérky dojde.

 Johnson patří k radikálnímu křídlu Konzervativní strany, a pokud by se dostal k moci, pravděpodobně by se snažil směřovat k tvrdému brexitu. Tam je ale otázka, jakým způsobem by v takovéto situaci reagovala Labouristická strana – jestli by se třeba nedohodla s umírněnými konzervativci na prosazení měkkého brexitu, protože samotnou dohodu s Evropskou unií musí schvalovat britský parlament a bez jeho souhlasu dohoda nevstoupí v platnost.

Osobně si myslím, že pokud by se konzervativcům situace vymkla kontrole, nejpravděpodobnějším výsledkem by byl tvrdý brexit. Ani ne tak z toho důvodu, že by se k moci dostal Boris Johnson, ale proto, že by se politické procesy ve velké Británii paralyzovaly a politická elita by se nebyla schopná shodnout na tom, jaký brexit vlastně chce.

Celý článek je k dispozici zde.  

#Velká Británie #brexit #Theresa May #irská hranice #Boris Johnson

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org