Jakou evropskou politiku očekávat od současné české vlády?

Nejnovější edice ze série EU Monitor, kterou sepsal Vít Havelka, představuje možnou podobu evropské politiky současné české vlády.

  • Dne 27. srpna 2018 pronesl premiér Andrej Babiš projev na Ministerstvu zahraničních věcí u příležitosti tradičního koordinačního setkání velvyslanců. Cílem konzultací bylo prodiskutovat českou zahraniční a evropskou politiku na nejvyšší úrovni a zároveň sladit budoucí postup.
  • Následující text si tedy klade za cíl shrnout a okomentovat obsah projevu premiéra a zároveň vysvětlit záměry Andreje Babiše v širším kontextu zahraniční a evropské politiky tak, jak byla definovaná v koaliční smlouvě.

Premiér Andrej Babiš odmítl ve své řeči návrh nového Víceletého finančního rámce tak, jak ho navrhla Evropská komise. Jeho hlavní výtkou je celková velikost rozpočtu. Babiš konkrétně kritizuje fakt, že Komise navrhla zvýšení rozpočtu o přibližně 23 % v reálných cenách, ačkoliv Spojené království, které představuje 15 % populace Evropské unie, odchází. 

Český premiér je velkým zastáncem reformy Evropské unie, přičemž opakovaně tvrdí, že EU se musí změnit, aby získala opět důvěru svých občanů. Dle premiéra se totiž Unie vzdala svého původního poslání, a sice vytvoření prosperity a bezpečnosti na evropském kontinentu. Odklon od kořenů prý velmi poškozuje reputaci EU.

Personální změny v české státní správě, oportunistický premiér měnící názory podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění a spíše euroskepticky naladěná společnost dělají z České republiky složitého partnera k jednání. Je totiž velice nepravděpodobné, že by Češi přišli s nějakou novátorskou myšlenkou, která by pomohla EU vyřešit problémy jako třeba reforma migrační a azylové politiky.

Celá publikace je dostupná skrz tlačítko PDF v pravo na této stránce.

#EU Monitor #česká evropská politika #Andrej Babiš

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

EU Monitor Archív
Série publikací

Zvyšování povědomí o vnitřním fungování Evropské unie a o tom, jak ovlivňuje vliv České republiky ve strukturách EU.



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org