TA3: Riaditeľ Europeum V. Bartovic o stretnutí Junckera s Trumpom

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro slovenskou TA3 nadcházející schůzi amerického prezidenta a předsedy Evropské komise.

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro slovenskou TA3 nadcházející schůzi amerického prezidenta Donalda Trumpa a předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera. Jaké jsou očekávání od schůzky v době, kdy vztahy obou stran nejsou v nejlepší kondici?

Jedna schůzka nejvyššího představitele EU a amerického prezidenta Donalda Trumpa pravděpodobně nemůže přinést nějaký zásadní zlom. Ze strany evropských médií jsou spekulace, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker navrhne americkému prezidentovi dvě možné formy vyřešení těch sporů týkajících se zavedení tarifů vůči Evropské unii a zároveň se bude snažit hlouběji pochopit, o co amrerickému prezidentovi v těch sporech s EU jde. Ale že by výsledkem schůzky byla nějaká dohoda, která by zabezpečila, že USA zruší již zavedené cla na dovoz ocele a hliníku, to se neočekává.

Juncker je v EU známý jako skvělý vyjednavač a mistr kompromisu, narazí ale na překážku v podobě postavy D. Trumpa?

V tomto případě nebude jednat s evropskými politiky, na které je zvyklý. Bude jednat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který je velice nevypočitatelný. Viděli jsme to na více jeho krocích za ten rok a půl co vede Spojené státy, mnohokrát překvapil nejen své partnery v zahraničí, ale i své vlastní spolupracovníky. Bude velmi záležet na tom, jak si osobně budou sedět a zatím to  mezi nimi nevypadá na nějaké velké přátelství.

Celý výstup našeho Vladimíra Bartovice najdete v archivu televize TA3.

#Juncker #Trump

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org