REPORT: NATO Summit: what is at stake for the Czech Republic, the U.S., and the Alliance?

Report z konference s názvem ''NATO Summit: what is at stake for the Czech Republic, the U.S., and the Alliance?'', která se uskutečnila 9. 7. 2018 v Americkém centru, je nyní k dispozici.

Po odpolední tiskové konferenci s genpor. Benjaminem Hodgesem jsme se přesunuli do Amerického centra při Velvyslanectví USA na Malou Stranu. Náš institut zde ve spolupráci s Česko-americkým stoletím pořádal debatu, kde hosté diskutovali témata nadcházejícího bruselského summitu Severoatlantické aliance.

Genpor. Ben Hodges, bývalý velitel pozemních sil NATO a velitel americké armády v Evropě odešel z armády v roce 2017, nyní působící ve washingtonském think-tanku CEPA, vysvětloval americký postoj ke společné obraně a zároveň mírnil obavy z rétoriky amerikého prezidenta D. Trumpa. 

Český postoj v debatě zastupoval Jakub Landovský, náměstek ministra obrany a Petr Kolář, bývalý velvyslanec a bývalý náměstek ministerstva zahraničních věcí. Akci moderoval náš zástupce ředitele Martin Michelot.

Která témata se probírala na naší debatě a která témata považovali naši hosté za stěžejní? To se dočtete v reportu, který sepsal Petr Pospíšil pro server Euroskop.cz.

Fotky z akce najdete v naší galerii na Facebooku a zároveň si Vás dovolujeme pozvat na další debatu, která je dostupná i na Facebooku a bude se konat opět v Americkém centru v pondělí 16. července od 17:30 a kde se budou diskutovat výsledky z proběhlého NATO summitu v Bruselu.

 

#NATO #Obrana #Armáda

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org