Květy: Czexitus naší ekonomiky

Náš Vladimír Bartovic pro týdeník Květy komentoval postoj Čechů k evropské unii, a negativa které byl Czexit znamenal.

Náš Vladimír Bartovic pro týdeník Květy komentoval přístup Čechů k evropské unii negativa které byl Czexit znamenal a postoj politických aktérů.

Podle našeho průzkumu uskutečněného v prosinci loňského roku podporuje odchod ČR z Evropské unie 34 procent Čechů, zatímco 54 procent si přeje zůstat. 

Zjednodušeně řečeno bychom se ocitli „sami proti všem“ – v pozici Daniela v jámě plné hladových ekonomických lvů. Nevěřme, že by nám někdo dal něco zadarmo. Právě naopak – vzhledem k osamocenosti a k faktu, že nejsme příliš lidnatá země, bychom měli slabou vyjednávací pozici. 

Ten luxus být „single“ bychom si možná mohli dovolit, kdybychom se koupali v naftě jako Norsko. Tak tomu ale není a není ani jisté, zda se nám podaří dostatečně vyu- žít „dar z nebes“ v podobě ložiska lithia. Naopak jsou tu tvrdá data – odchodem z EU by u nás přibylo až 400 000 nezaměstnaných, ex- port by klesl o 8 miliard Kč a třeba obnovení hraničních přechodů by ročně stálo čtyři miliardy. Pokud ani tahle data nepřinutí „czexisty“ změnit názor, mohou se podívat na Velkou Británii. 

Celý článek si můžete stáhnout použitím PDF odkazu vpravo.

#Czexit #ekonomie

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org