Otázky Václava Moravce: Rusko versus Západ

Naše Tereza Novotná komentovala ve včerejších Otázky Václava Moravce situaci v zemích střední Evropy, vzestup nacionalismu, odstředivé tendence v rámci EU a vztah EU a Ruska.

Česká republika, Maďarsko a Rumunsko zablokovaly minulý týden přípravu společného prohlášení 28 zemí EU, které mělo být kritické k nadcházejícímu stěhovaní amerického velvyslanectví do Jeruzaléma.

Podle politoložky Terezy Novotné by Evropa měla mít společný postoj.

"(...) Tím jsme vlastně naštvali své partnery v Bruselu, zároveň jsme tady jaksi poškodili tu roli Evropy vůči Donaldovi Trupovi, ale i vůči globálním otázkám, no a samozřejmě pak jsou tam různé domácí ohledy jakožto role prezidenta Zemana v této otázce nebo případného ministra zahraničí."

Celý díl pořadu Otázky Václava Moravce, ve kterém naše Tereza Novotná vystupovala spolenčně s hostem Jacquesem Rupnikem, je k dispozici zde.

#Otázky Václava Moravce #Rusko #EU28 #Izrael #ambasáda #Donald Trump #Západ

Tereza Novotná
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: evropská zahraniční politika, Severní a Jižní Korea a jihovýchodní Asie; Evropská služba vnější činnosti (EEAS), Delegace EU; transatlantické vztahy a obchod; rozšiřování EU a evropské instituce; německá zahraniční a domácí politika (zejména ve východních částech Německa).

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org