The discreet charm of hypocrisy: An EU-Turkey Power Audit

Vladimír Bartovic v této publikaci ECFR o vztahu mezi EU a Tureckem přispěl kapitolou o dynamice České republiky a Turecka.

Jelikož Turecko nevykazuje žádné známky toho, že si přeje obnovit demokracii nebo se reformovat, nezbývá členským státům EU nic, než se pokoušet s Tureckem jednat skrz bilaterální domluvu, jelikož jsou fungující vztahy s Tureckem pro státy kritické pro jejich zájmy.

Česká Republika vnímá Turecko jako partnera, i když komplikovaného. V minulých letech se podpora Českých občanu pro Turecko značně snížila, částečně vůči islamofobii. Přesto, že se oficiální postoj Prahy vůči Turecku nezměnil, její vnímání této země se zhoršuje, kvůli narůstajícím nedemokratickým aspektům systému. 

Česko-Turecká bilaterální agenda je mimo jiné založena na Turecké snaze o vyloučení nebo jiné limitování podpory pro Fethullah Gülen který žije ve spojených státech

Podle průzkumu provedeného v prosinci 2016, pouze 2 procenta českých občanů důvěřuje prezidentovi Erdoganovi - nejnižší procento pro zahraničního politického vůdce. Ten samý průzkum ukazuje, že většina Čechů ho neuznává, což vypovídá o nedostatku vlivu a zapojení Turecka v české domácí politice. 

Celý dokument (v angličtině) je dostupný kliknutím na PDF tlačítko napravo vedle tohoto článku.

#Turecko #Erdogan #bilaterální vztahy

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org