Info.cz: Viktor Orbán vyhrál parlamentní volby. Co se dá očekávat?

Vladimír Bartovic pro Info.cz komentoval výsledky parlamentních voleb v Maďarsku, a podal názor na to, co se dá od Orbána v budoucnu očekávat.

Viktor Orbán ovládl parlamentní volby v Maďarsku. Strana Fidesz a Křesťanští Demokraté v koalici získaly téměř dvě třetiny křesel v parlamentu.
Orbán je častým kritikem Evropské unie, která na oplátku poukazuje na jeho autokratický způsob vlády. Budou se podobné výsledky ve volbách šířit v jiných státech?

Lidé kolem Orbánovy strany si jsou dlouhodobě vědomí toho, že v příštích volbách by už náskok nemusel být tak velký a s ohledem na volební cyklus tak drtivé vítězství neočekávají. V následujících čtyřech letech se tak Fidesz podle nich bude snažit určitým způsobem standardizovat a najít si mezi ostatními stranami potenciálního koaličního partnera.

Já osobně očekávám kombinaci obojího – to znamená, že Fidesz využije toto období k ještě většímu zabetonování se v rámci státních úřadů, ovládnutí důležitých sektorů ekonomiky a zpočátku určitě udělá tvrdé kroky vůči humanitárním organizacím. Na druhou stranu ale čekám, že bude vysílat pozitivnější signály vůči opozičním stranám a v dlouhodobějším horizontu i potencionálním partnerům.

Celý článek je k dispozici zde.

#Maďarsko #Viktor Orbán #Parlamentní volby

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org