POZVÁNKA: Jean Quatremer: Nadšení pro evropskou myšlenku – proč je tak těžké ho opět nalézt?

Přijměte naše srdečné pozvání na setkání s francouzským novinářem Jeanem Quatremerem s názvem "Nadšení pro evropskou myšlenku – proč je tak těžké ho opět nalézt?", které je součástí cyklu konferencí 1968-2018 Paříž - Praha: Bouřící se Evropa. Diskuse se uskuteční 16. dubna 2018 od 19.00 v Evropském domě.

Jean Quatremer je francouzský novinář, specialista na problematiku EU a zpravodaj deníku Libération v Bruselu. Ve své nedávno vydané knize « Les Salauds de l’Europe » (Ničemové Evropy) bilancuje bez zbytečných příkras aktuální stav Evropské unie a zamýšlí se nad tím, jak se její současná neutěšená situace odráží na pocitech evropských občanů a jejich prozíravosti vůči EU a jejich institucím, jak je tomu dnes v téměř všech evropských státech.

Díky vitalitě (ať už ji považujeme za zdánlivou nebo skutečnou) francouzsko-německého partnerství dostala myšlenka evropské integrace druhý dech, ale bude to stačit na to, aby v EU zavládla opět shoda a vytáhla ji ze stavu současného marasmu?

Ve kterých bodech bude moct a chtít Evropa před evropskými volbami v květnu 2019 najít shodu a jakou roli v tomto procesu mají sehrát velké evropské státy a jakou roli sehrají státy střední Evropy? Jaké reformy by mohly přiblížit Evropu jejím občanům a jak udělat, aby politici na národní úrovni přestali mluvit o Bruselu jako o zbytečném břemenu?

Akce je organizovaná rámci debatního cyklu 1968 – 2018 Paříž – Praha: Bouřící se Evropa zaměřeného na dědictví roku 1968 v soudobém kontextu.

Debata bude probíhat ve francouzštině za simultánního tlumočení do češtiny. Na debatu je nutné se registrovat, a můžete tak učinit zde: bit.ly/19682018Quatremer

Událost je dostupná i na Facebooku.

#Francouzský institut #1968 - 2018 #Paříž - Praha #Bouřící se Evropa

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org