HN: Evropa jsi ty - Češi se o EU příliš nezajímají, přesto jsou vůči ní nejkritičtější

Češi jsou vůči EU zdaleka nejkritičtější ze všech středoevropských zemí. Zatímco v Maďarsku je pro vystoupení pouze 9 procent lidí, u nás 34.

Minulý týden rezonovaly médii výsledky průzkumu, na kterém se podílel náš institut. Institut pro evropskou politiku EUROPEUM zajišťoval českou část průzkumu, který zároveň probíhal v Maďarsku, Rakousku, Slovensku a Slovinsku. 

Průzkum ukázal, že v České republice je pro setrvání v EU 54 procent, tedy nejnižší procento ze všech zkoumaných zemí. V Maďarsku, kde vládne Vladimír Orbán, který Evropskou unii rozhodně nešetří, je pro setrvání v EU 84 procent občanů. 

Berou Češi výhody členství v EU jako samozřejmost a nebo maďarské občany omrzelo věčné svádění problémů země na EU? V Hospodářských novinách to komentoval náš Christian Kvorning Lassen.

"Češi jsou už dlouho pod tlakem veřejného euroskepticismu zaznívajícího z politických kruhů už od prvního mandátu prezidenta Václava Klause. (...) Kritický pohled na EU se od té doby v Česku hodně rozšířil a dostal do širokého povědomí."

Přitom současná maďarská vláda Viktora Orbána vystupuje vůči EU také velmi ostře. "Až tak, že lidé přestali na klišé 'za všechno špatné může Brusel' slyšet," dodává šéf Europea Vladimír Bartovic.

Celý článek najdete v tištěných Hospodářských novinách z 22/3 na straně 5, nebo v archivu iHned.cz.

#Průzkum #Euroskepticismus #Czexit

Christian Kvorning Lassen
Zástupce ředitele & vedoucí výzkumu

Expertiza: Migrace/evropská migrační krize, zahraniční politika EU, mezinárodní právo týkající se humanitárních intervencí, skandinávská politika, populismus

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org