V4 - Chinese relations: A lost opportunity or a new start?

Alexandr Lagazzi se ve svém novém policy briefu věnuje posunu pozornosti 16+1 platformy na Západní Balkán. Analyzuje současný stav vztahů mezi V4 a Čínou, a zabývá se tím, jakou strategii vůči Číně by V4 měla adoptovat.

Pozornost Číny se přesunula z V4 na západní Balkán. Visegrádská skupina je v ekonomické spolupráci a politických diskuzích pozadu za jinými členy 16+1 platformy, obvzlášte v porovnání s oblastí západního Balkánu. V tomto policy briefu Alexandr Lagazzi analyzuje, jestli je tato změna způsobena samotnou V4 a její pozicí v rámci EU a nebo pekingskou iniciativou. Následně navrhuje strategii, jakou by vůči Číně země V4 mohly zaujmout, aby tak přilákaly její pozornost.  

It  seems  therefore  that  Beijing’s approach might be that of balancing its political activity (especially foreign policy) in order to compensate its stagnating economic development, instead of the previous model of diplomacy. 

Andrej  Babis’  ANO  party  winning  the  fall  2017  general  elections  and  Martin Stropnicky being appointed as Foreign Minister, their respective programme of deeper integration in the EU and focus on human rights in foreign policy might again affect Chinese - Czech  relations  and  perhaps  create  further  opposition  towards  Zeman’s stances.


Celý text (v angličtině) je dostupný kliknutím na PDF tlačítko napravo vedle tohoto článku.

 

#Čína #V4 #Visegrádská skupina #Brusel

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org