ČT24: Předsednictví EU přebírá Bulharsko

Bulharsko přebírá předsednictví EU po šesti měsících estonského vedení, pro Bulharsko je to od vstupu do EU v roce 2007 vůbec poprvé. Jaká budou hlavní témata? Ve Studiu ČT24 odpovídal náš Vladimír Bartovic.

Tématy bulharského předsednictví budou především solidarita, stabilita a bezepčnost v kontextu nekončícího problému migrace. Dominantní tak bude zejména téma kvót na přerozdělování uprchlíků. 

Témata vycházejí z programu "tria předsednictví", to znamená, že Bulharsko se domluvilo s Estonskem a s nadcházejícím Rakouským předsednitctvím EU na společném 1,5 letém programu. Priority vycházejí z toho, co dnes hýbe Evropskou unií, to znamená diskuse o budoucnosti EU, jakým způsobem by EU měla reagovat na brexit, Bulharsko si tam dokázalo vpašovat jednu svojí vlastní prioritu a to je rozšiřování EU o země Západního Balkánu.

Co vlastně Bulharsko zmůže, z pozice předsednické země EU? Bude Bulharské předsednictví slabé?

Rolí předsednické země není si prosazovat svoje vlastní zájmy, nebo vlastní programové priority, rolí předsednické země je moderovat diskusi mezi ostaními členskými zeměmi, snažit se najít mezi nimi kompromis.

Určitě to reflektuje pozici Bulharska jako nejchudší země, jako jedné ze dvou nejnovějších členských zemí, to znamená nejméně zkušené členské země, jako země poměrně malé, která leží na okraji EU, takže ty očekávání jsou hodně nízká, což je zase bulharská výhoda, protože může nakonec celkem pozitivně překvapit. 

Celý rozhovor je dostupný v archivu Studia 24 [11:45-20:04].

#Bulharsko #předsednitcví #EU předsednictví

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org