ČRo Plus: Jednání o brexitu a budoucnost eurozóny

Náš Michal Vít byl hostem vysílání Českého rozhlasu Plus, kde analyzoval vývoj jednání o brexitu v souvislosti s probíhajícím summitem EU. Komentoval také budoucnost eurozóny.

Dá se očekávat že se otázka Brexitu po summitu posune do další fáze?

Pravděpodobně ano, soudě podle vyjádření Theresy Mayové. Nicméně se opět ukazuje, že pozice premiérky uvnitř Velké Británie není pevná a tudíž se její pozice na evropské úrovni těžko formuluje. Nemá za sebou tak silný mandát. 

Panuje v rámci sedmadvacítky stejný názor?

Dvě nejdůležitější pozice zůstávají relativně nevyjasněné a to postoj Evropské komise ohledně toho,  jakým způsobem se budou řešit výpadky britského příspěvku do společného rozpočtu a to, jak bude vypadat evropská politika nové německé vlády. 

Mayová zmínila, že Velká Británie bude v přechodném období participovat na evropském hospodářském prostoru z hlediska účasti, ne však na rozhodovacím procesu, což lze ze strany EU vnímat jako pozitivní krok, tím, že se nesnaží Velkou Británii potrestat za každou cenu. 

Jaká je budoucnost eurozóny?

Osud eurozóny záleží na nalezení politického kompromisu mezi Francií a Německem. Tyto dva státy budou rozhodovat o tom, jakým směrem se bude ubírat budoucnost eurozóny.

Celý rozhovor naleznete zde[11:00-16:47]

#Brexit #eurozóna #summit EU

Michal Vít
Výzkumný pracovník (do září 2018)

Oblasti zájmu: Politické strany, národní identita, V4

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org