ČRo: Česká republika a summit Evropské unie

Náš ředitel Vladimír Bartovic pro Český rozhlas komentoval záležitosti týkající se summitu Evropské unie. Odpovídal i na otázky ohledně pozice České republiky nebo mandátu nového premiéra Andreje Babiše.

Jakým mandátem disponuje při vyjednávání Andrej Babiš?

Vláda schválila komplexní mandát týkající se všech oblastí, které se budou projednávat. Jedná se např. o obranu, sociální otázky, kulturu nebo migraci. (...) Česká republika je známá hlavně bojem proti povinným kvótám a opakováním postoje, že je třeba řešit příčiny migrační vlny a zabezpečovat vnější hrnice Unie. Tento názor bude prosazovat i Andrej Babiš.

Dokáže hrát nový premiér aktivní roli?

Určitě ano. Andrej Babiš dokáže hrát aktivní roli v české politice a jsem přesvědčen, že ji bude hrát i v EU. (...) Má tam několik premiérů, se kterými se už zná. Zároven mluví anglicky, takže se i bez problému domluví.

​Jak konkrétně chce ČR v migrační krizi pomoci? 

Zejména prostřednictvím. Chce přispívat do fondu, ze kterého mohou být financovány projekty v Libyi, které cílí na snížení počtu uprchlíků snažících se přes toto území dostat do Evropy. 

Záznam rozhovoru je dostupný zde[11:13-15:46]

#Summit EU #migrace #kvóty #Andrej Babiš

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org